Een avond met Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj

23 maart 2016 tot 23 maart 2016
| |

Svetlana Alexijevitsj ontving in december 2015 de Nobelprijs voor de Literatuur. Dit voorjaar komt Alexijevitsj naar Nederland en op 23 maart, vanaf 20.00 gaat ze in gesprek met Michiel Krielaars in de Lutherse Kerk (organisatie: Spui25).

‘Ze legt de emoties vast van historische gebeurtenissen door interviews met duizenden getuigen. Daarmee creëerde ze een nieuw literair genre.' Aldus stelde het Nobelcomité in het juryrapport van de Nobelprijs voor de Literatuur over Svetlana Alexijevitsj. Tijdens deze unieke avond op 23 maart gaat NRC-journalist en Ruslandkenner Michel Krielaars in gesprek met Svetlana Alexijevitsj over haar belangrijkste boek, De oorlog heeft geen vrouwengezicht, dat voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt op 22 maart 2016. 

'Precies daar, in de warme menselijke stem, in de levendige weerspiegeling van het verleden, verbergt zich de oorspronkelijke vreugde en openbaart zich de onafwendbare tragiek van het leven, zijn chaos en hartstocht, zijn unieke karakter en onbegrijpelijkheid. Alles is echt.' – Svetlana Alexijevitsj

Michiel Krielaars

Over de sprekers

Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent.

Svetlana Alexijevitsj

Svetlana Alexijevitsj (1948) is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste. Zij schreef succesvolle boeken over de Tweede Wereldoorlog, de Sovjetoorlog in Afghanistan en de Tsjernobylramp. Alexijevitsj werd vervolgd door het Loekasjenko-regime en moest in 2000 naar West-Europa vluchten, maar woont sinds 2012 weer in Wit-Rusland. Ze won talloze prijzen, waaronder recent de Nobelprijs voor de Literatuur in 2015. Eerder verscheen van haar in Nederlandse vertaling het boek Het einde van de rode mens. Leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie. In het najaar van 2016 zal ook Wij houden van Tsjenobyl opnieuw leverbaar zijn.

Tickets zijn te koop via onderstaande link.

Een regulier ticket kost € 10,00; een studententicket € 7,50.
 

MINDBOOKSATH : athenaeum