Juliana. Vorstin in een mannenwereld

27 oktober 2016
| | | | | | |

27 september vanaf 17.30 in de Oude Lutherse Kerk (organisatie: Spui25) is de feestelijke presentatie van de biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis. Met onder anderen Dries van Agt, Marjan Schwegman en Clairy Polak.

N.B. Wij brengen een fragment uit Juliana. Lees het op Athenaeum.nl.

Over Juliana. Vorstin in een mannenwereld

Juliana (1909 – 2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijke leven. Voor het eerst verschijnt een uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin. Biografe Jolande Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal, waardoor het boek zowel geldt als een levensgeschiedenis als een portret van een veelbewogen eeuw.

Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan voormalig premier mr. Dries van Agt en aan Tettje en Titia van Osselen, die belangrijk materiaal voor de biografie ter beschikking hebben gesteld. Aansluitend spreekt prof. dr. Marjan Schwegman, voormalig NIOD-directeur een lofrede uit en interviewt Clairy Polak de auteur. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de componist Paul Prenen delen uit het rapport van de commissie-Beel (1956) op muziek gezet.

Over de sprekers

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD Instiuut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC HandelsbladTrouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma van Zomergasten. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp(2005), De vrouw als mens (2007) en in 2009 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010. (Auteursportret: Keke Keukelaar)

Clairy Polak (1956) studeerde politicologie, maar kwam halverwege haar studie via de Uitkrant terecht in de journalistiek. Ze werd politiek redacteur en verslaggever bij de Vara in Den Haag en presenteerde het Radio-1-journaal en Nova.

Marjan Schwegman (1951) was directeur van het NIOD. Tegenwoordig is ze hoogleraar Politiek en Cultuur in de lange twintigste eeuw aan de Universiteit Utrecht. Dit jaar werd Schwegman onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Dries van Agt (1931) was tussen 1977 en 1982 minister-president van Nederland.

Catharina Schilder (moderator, 1984) is redacteur bij de Bezige Bij en zal een welkomstwoord spreken. Catharina Schilder studeerde Nederlands en filosofie in Groningen en deed de onderzoeksmaster ‘Literary and Cultural Studies’. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

39,99
MINDBOOKSATH : athenaeum