Presentatie Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Biografie over Jacob van Lennep

27 januari 2018
| | | |

Marita Mathijsen schreef met Een bezielde schavuit Van Lennep’s levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. De feestelijke presentatie vindt plaats op 27 januari van 17.00-18.30 in de Lutherse Kerk (organisatie: Spui25). U bent van harte welkom!

Jacob van Lennep, gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vier kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.

Hij werd niet herkozen als lid van de Tweede Kamer, omdat hij spotverzen over de vaderlandse geschiedenis schreef. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.

Tijdens het programma zal Marita Mathijsen zelf Jacob van Lennep interviewen – niet de echte, maar toch bijna. Er zal zang zijn met teksten van Van Lennep, en er zullen voordrachten gehouden worden over de 19de eeuw. 

Over de sprekers

Marita Mathijsen
 (1944) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter (1990), De gemaskerde eeuw (2002) en Historiezucht (2013) [fragment]. Haar werk werd met verschillende prijzen onderscheiden.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum