Spui25-lezing met Jeanette Winterson

15 september 2017 tot 15 september 2017
|

Speciaal voor het tienjarig jubileum van SPUI25 komt de veelbekroonde Britse auteur Jeanette Winterson naar Nederland. In de Aula van de Lutherse Kerk geeft zij een lezing over de waarde van kunst en verbeeldingskracht. Daarna zal Simone van Saarloos haar interviewen. Het evenement zal op 15 september plaatsvinden van 20.00 tot 21.30.

 

Als opening van dit jubileumjaar spreekt Jeannette Winterson de jaarlijkse SPUI25-lezing uit in de Aula van de Lutherse Kerk. Zij treedt daarmee in het voetspoor van onder anderen Teju Cole, Stefan Hertmans, Phillipp Blom, David Van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 openden.

Winterson, bekend van onder meer Sinaasappels zijn niet de enige vruchten en De Passie, zal met haar lezing aansluiten bij het SPui25-jubileumthema ‘New Frontiers’: hoe kunsten en wetenschappen elkaar kunnen versterken bij het opzoeken, oprekken en overgaan van grenzen.

In haar werk slaat Winterson regelmatig een brug tussen wetenschap en kunst: haar romans zijn doorspekt van (natuur)wetenschappelijke ideeën en concepten. Haar oeuvre speelt zich af tussen feit en fictie, heeft regelmatig autobiografische invloeden, met als belangrijk terugkerend thema (gender)identiteit.

Simone van Saarloos interviewt Jeanette Winterson over haar leven en werk en de wijze waarop Winterson grenzen opzoekt en doorbreekt.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

Jeanette Winterson 

Jeanette Winterson is auteur van zeventien boeken, waaronder Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn, Sinaasappels zijn niet de enige vruchten en De passie. Haar werk is met talrijke prijzen bekroond, waaronder de Whitbread Award voor beste debuutroman Sinaasappels zijn niet de enige vruchten, de E.M. Forster Award en de Stonewall Award. In 2013 verscheen De Schemerpoort, een horrorverhaal over de vervolging van vermeende heksen in het Engeland van de zeventiende eeuw. In december 2016 verscheen de bundel Kerstdagen, die door het boekenpanel van De Wereld Draait Door tot Boek van de Maand werd uitgekozen.

Simone van Saarloos

Simone van Saarloos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef voor onder meer De Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. Met Niña Weijers organiseerde zij de ‘sekstische talkshow’ bij Spui25. Van Saarloos schreef twee jaar columns in nrc.next. In augustus 2015 was zij te zien in VPRO Zomergasten. In november 2016 verscheen haar debuutroman, De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar), over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

MINDBOOKSATH : athenaeum