Alles voor het Moederland, literatuur en muziek met Michel Krielaars, Henriette Schenk en Ellen Boers

23 mei 2017
|

Op uitnodiging van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Athenaeum Boekhandel Haarlem komt op 23 mei vanaf 20.00 Michel Krielaars, chef Boeken van NRC Handelsblad en auteur, samen met mezzosopraan Henriette Schenk en accordeonist Ellen Boers naar Haarlem. Krielaars zal vertellen over zijn nieuwe boek Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vaseli Grossman dat 22 mei gepresenteerd wordt. Zijn voordrachten worden afgewisseld met jidiische liederen uit Odessa, communistische opbouwliederen en strijdliederen van het Rode Leger.

Entree: €10,- (inclusief drankje). Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oude Gracht 70, Haarlem en bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland: http://www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

 

Naar aanleiding van Stalins ideeën over het toekomstige Rusland schilderde kunstenaar Joeri Pimenov in 1937 'Het nieuwe Moskou', dat een tijd verbeeld van vrouwenemancipatie, vrijheid, gelijkheid en broederschap. Net zoals Pimenov geloofden velen dat voor de nieuwe Sovjetsamenleving offers gebracht moesten worden. Onder hen bevonden zich de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman. Zij waren enthousiast over het nieuwe Rusland en waren blind voor de door Stalins begane wreedheden. Zo kon het gebeuren dat er in 1937 zo'n 800.000 Sovjetburgers met een nekschot werden geëxecuteerd, 1,7 miljoen mensen werden gearresteerd, 350.000 burgers naar strafkampen werden verbannen. Pas toen Babel en Grossman niet meer konden schrijven wat ze wilden en ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld. Aan de hand van hun bewogen levens schetst Krielaars een beeld van een meedogenloze wereld, waarin het vermoorden van onschuldige burgers een gewone zaak was en het individu kapot werd gemaakt.

Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn non-fictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland, de Bob den Uyl Prijs 2015.

De mezzosopraan Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze werkte mee aan verschillende operaproducties, trad veel op met de kinderboekenschrijver Karel Eykman en produceerde met Paul Prenen een muziektheaterprogramma en een cd met liederen van Kurt Weill en een programma en cd over de dichter Kurt Tucholsky. In februari 2013 ging haar programma 'Madame, de bladeren vallen al!' in première: Franse, Nederlandse en Russische liedjes uit de jaren twintig, begeleid door de pianist Paul Prenen en de accordeoniste Ellen Boers. Ook zong ze , wederom samen met Ellen Boers, regelmatig als muzikaal intermezzo bij lezingen van Michel Krielaars over diens boek Het Brilletje van Tsjechov.

Accordeoniste Ellen Boers specialiseerde zich aanvankelijk in het Balkan-, Roma- en Klezmerrepertoire. In de loop der jaren breidde haar belangstelling zich uit naar de klassieke muziek. Ze nam zang- en pianolessen, volgde opera-en liedcursussen, en studeerde muziektheorie en onderwijsleer voor het hoofdvak zang aan de Schumann Akademie. In het dagelijks leven werkt Ellen als ambulant dienstverlener in het Speciaal Onderwijs voor kinderen met een communicatieve beperking.

Datum: 23 mei
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 2011XP Haarlem

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum