Het laatste Brokkenbal

16 maart 2016
| | | | | | | | | |

Tijdens de Boekenweek treden schrijvers en dichters op met de band van Corrie van Binsbergen, dit jaar voor het laatst! Met onder anderen Kees van Kooten en Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk, op 16 maart vanaf 20.30 bij het Bimhuis.

Het Brokkenbal in het Bimhuis is een jaarlijkse traditie: tijdens de Boekenweek delen bekende schrijvers en dichters het podium met gitariste Corrie van Binsbergen en haar band. Hoofdgast dit jaar is Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk. Esther Gerritsen is bekend van haar verhalenbundels, romans (o.a. Dorst, Roxy) en columns (VPRO Gids). Ze won in 2014 de Frans Kellendonk-prijs. De hypnotische, extreem wendbare stem van Han Buhrs was eerder te horen in ensembles als Rubatong en Schismatics. Het thema van de Boekenweek 2016 is Duitsland.

Met: Esther Gerritsen, Kees van Kooten, Han Buhrs voordracht, Corrie van Binsbergen gitaar/composities, Hans Hasebos vibrafoon, Joost Buis trombone/lapsteel, Hermine Deurloo mondharmonica/sopraansax, Albert van Veenendaal prepared piano, Dion Nijland bas, Alan Purves percussie, Yonga Sun drums/percussie.

In 2003 startte Corrie van Binsbergen de allereerste reeks ‘Schrijvers in Concert’ met Remco Campert, Toon Tellegen. Haar geheel eigen stijl in combineren van literatuur en muziek werd een groot succes. Vele concertreeksen en optredens met diverse schrijvers en dichters in Nederland en Vlaanderen volgden en er vloeiden nieuwe projecten uit voort, zoals muziektheater Brieven aan Doornroosje met Hans Dagelet en de opera Over de Bergen met Josse De Pauw. Rond de Boekenweek is bovendien een mooie traditie in het Bimhuis ontstaan: Het BrokkenBal, een bijzondere editie van Schrijvers in Concert met meerdere literaire gasten. Deze editie is de tiende en tevens laatste.

‘Er is maar één BrokkenBal en dat is het BrokkenBal. Gitarist en componist Corrie van Binsbergen is uniek als spil in de Nederlandse muziekscene en zij zet een uniek programma neer waarin dichters, auteurs en musici op organische wijze hun verhalen vertellen’ (Het Parool).

Kees van Kooten in de Volkskrant n.a.v. 10 jaar Schrijvers in Concert (13-03-2013):
‘Geen groter compliment dan door Corrie te worden gebeld en te horen dat ze muziek wil schrijven bij jouw verhaal. Ze is de enige in Nederland die dit doet. Ze leest verschrikkelijk veel, dat doen de meeste muzikanten niet. Ja: die lezen muziek. Ik probeer altijd muzikaal te schrijven. Ik lees de woorden hardop voor als ik schrijf. Maar als ik voor de eerste keer voorlees met de muziek van Corrie erbij, is het alsof de woorden thuiskomen. Dan ben je aan het versnellen en vertragen. Dan krijgen ze kleren aan. Het melancholische en het hilarische in mijn verhalen, daar is Corrie het beste in. Niet hilarisch op een eendimensionale manier zoals in de muziek van Spike Jones. Maar hilarisch omdat de muziek in een versnelling komt door een koppeling van misverstanden – iets dat in mijn verhalen vaak gebeurt.’

Het Bimhuis restaurant is geopend voor aanvang van het concert van 18:30 tot 20:30 (reserveren aanbevolen 020-7882158). Na afloop van het concert is het Bimhuis Café geopend (gratis toegang).

Ticket: € 22 zitplaats / € 18 staanplaats

TICKETS

pro-mbooks1 : athenaeum