De Balie Invites: Kishore Mahbubani

14 april 2018
| | | | |

Het Westen stond de afgelopen 200 jaar aan kop in de wereldgeschiedenis, maar die tijd is voorbij. Volgens Kishore Mahbubani, een van de bekendste denkers van Azië, zijn o.a. China en India hard bezig om het Westen over te nemen, op zowel economisch als intellectueel vlak. Op 14 april vanaf 14.00 spreken we met de tweede denker in de serie De Balie Invites, om uit te vinden wat de oorzaak is van deze verandering. Hoe moet het Westen reageren? 

Kaarten

‘Amerikanen en Europeanen zien het als vanzelfsprekend dat het hun verantwoordelijkheid is om te beoordelen wat er gebeurt in de rest van de wereld. Dat is gebaseerd op het idee dat het Westen moreel superieur zou zijn. Dit heeft de rest van de wereld de afgelopen 200 jaar getolereerd, maar luister: die tijd is voorbij. Het is tijd om naar de rest van de wereld te gaan luisteren.’ - Kishore Mahbubani (Trouw)

Op 14 april vertelt Mahbubani over zijn nieuwe boek: Is het Westen de weg kwijt?In dit boek schrijft hij over het einde van de Westerse dominantie, en dat het Westen dit maar niet onder ogen wil zien. Mahbubani waarschuwt het Westen: het zal zich aan moeten passen aan de nieuwe realiteit, en snel.
Mahbubani onderzoekt op een verfrissende manier de mythes van Westerse dominantie met het kritische perspectief van een buitenstaander.
Kishore Mahbubani was rector van de Lee Kuan Yew School of Public Policy van de National University of Singapore. Van 1971 tot 2004 werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als diplomaat voor Singapore, laatstelijk als ambassadeur bij de Verenigde Naties. In die hoedanigheid was hij voorzitter van de Veiligheidsraad in januari 2001 en mei 2002.

Na zijn lezing gaat Kishore Mahbubani in gesprek met Paul Scheffer (1954). Scheffer is publicist en hoogleraar Europese studies aan de universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam. Scheffer publiceerde verschillende boeken en artikelen over Europa, het belang van grenzen, cultuur en politiek. 

Yoeri Albrecht zal het gesprek leiden.

Redactie: Sophie Rutenfrans.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum