De wereld van Burnier

17 september 2017
| | | | |

Op 17 september om 18.00 uur gaat Yoeri Albrecht in De Balie in gesprek over het gedachtegoed van Andreas Burnier met Oek de Jong, Chris Rutenfrans, twee leden van haar Platoclub, en schrijver Willem-Jan Otten over Burniers opvattingen en gedachten over de kosmos.

Kaarten vanaf € 10,- via De Balie.

'Mijn wereldbeeld is wel dat er allerlei manieren van existeren en diverse niveaus van bewustzijn zijn. Ik geloof niet dat wat wij in ons alledaagse bewustzijn ervaren het allerhoogste is. Dat is voor mij ook op logische gronden onaannemelijk. Waarom zou het bij ons ophouden? Ik kan mij voorstellen dat, zoals er niveaus onder ons alledaagse bewustzijn of onder onze existentie zijn, er ook niveaus boven de onze zijn. En dat wij afkomstig zijn uit een wereld die de onze omvat, en waarin je weer terugkeert na de dood.' [uit: 'Wij zijn eendagsvliegen' - Xandra Schutte, De Groene Amsterdammer]

Andreas Burnier is een van de grote denkers die Nederland gekend heeft. Haar gedachten over antroposofie, filosofie, mystiek en ethiek waren een inspiratie voor vele en stuitte andere soms tegen de borst. Burnier ging de polemiek over talloze onderwerpen niet uit de weg, maar toonde zich ook twijfelend en relativerend. Niet alleen Westerse denkers en filosofen, maar ook de Oosterse filosofie beïnvloedde haar denken over spiritualiteit en het hogere.

N.B. Wij publiceerden eerder voor uit Elisabeth Lockhorns biografie van Burnier, en brachten 'De asfaltering van het kunstbeleid' uit De zwembadmentaliteit op Athenaeum.nl.

pro-mbooks1 : athenaeum