Erdogan, The New Sultan

13 september 2017

Op woensdag 13 september om 20.00 bij De Balie spreekt Soner Cagaptay over de macht van Erdoğan en de hedendaagse crisis in Turkije. 

Sinds de mislukt couppoging in Turkije van afgelopen jaar, kijkt de wereld argwanend naar Turkije en zijn machtige leider Recep Tayyip Erdoğan. Wat wil Erdoğan met Turkije, een land dat in korte tijd veranderde van een veelbelovend democratie in het Midden-Oosten naar een land in crisis? Wat voor geopolitieke rol zal Erdogan de komende jaren spelen?

Gerenommeerd Turkije expert en Turks-Amerikaanse politicoloog Soner Cagaptay spreekt in De Balie over de macht van Erdogan en de hedendaagse crisis in Turkije. Vorige maand werd zijn belangrijke boek The New Sultan gepubliceerd. Een boek waarin Cagaptay een kritisch portret van Erdoğan schetst: waar hij staat in de Turkse geschiedenis, wat zijn idealen zijn en hoe hij zijn bewind heeft verankerd in de afgelopen jaar. Toen Erdoğan voor het eerst aan de macht kwam als premier in 2003, bracht hij Turkije enorme economische groei. Maar in de jaren die volgden bracht hij het diepe verdeeldheid als gevolg van zijn autoritaire bewind. Kunnen we Turkije nog wel een democratie noemen? Wat kunnen we verwachten van Erdoğan in de komende jaren? En wat is er nodig om een einde te maken aan de crisis in Turkije?

Soner Cagaptay is een Turks-Amerikaanse politicoloog en een wereldwijd gerenommeerd Turkije- expert. Hij is de directeur van het Turkse onderzoek programma aan het Washington Institute for Near East policy. Hij heeft vele artikelen geschreven over de politiek van Turkije, Turks nationalisme en V.S. – Turkije relaties voor onder meer Wall Street Journal, Washington Post en The New York Times. Cagaptay was de vaste columnist van Hürriyet Daily News, de oudste en meest invloedrijke Engelstalige krant van Turkije, en is regelmatig te zien op Fox News, CNN, NPR, Voice of America, BBC, en CNN-Turk. www.cagaptay.com

Kaarten via De Balie.

MINDBOOKSATH : athenaeum