Gesprek van de maand: Mei

19 mei 2017
| |

In de maandelijkse talkshow Het Gesprek van de Maand gaan we met drie gasten dieper in op de actualiteit. Drie interviews die je niet mag missen! Nieuws dat op de voorpagina’s had moeten staan (maar er niet stond), cultuur die met andere ogen naar de wereld laat kijken en verdiepende gesprekken over de vluchtige actualiteit. Tijdens deze aflevering, 19 mei vanaf 17.30 in De Balie, spreken we met onder anderen Wouter van Noort, Froukje Santing en Erik Verlinde.

Journalist Wouter van Noort schrijft in NRC Handelsblad over technologie en economie. Recent verscheen zijn boek Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst. Tijdens het Gesprek van de maand spreken we met van Noort over de gevolgen onze smartphone verslaving en wie we buiten onszelf daar verantwoordelijk voor kunnen houden en onderzoeken we de keerzijde van het grenzeloze vertrouwen in data als de voorspellers van de absolute waarheid.

Met journalist Froukje Santing reflecteren we op het referendum dat op 16 april in Turkije werd gehouden. Met 51% van de stemmen werd het referendum aangenomen dat de macht van de zittende president Erdogan nog verder vergroot.

Erik Verlinde, theoreticus aan de Universiteit van Amsterdam, veroorzaakte een aardbeving in de huidige natuurkunde met zijn alternatieve zwaartekrachttheorie. Hiermee zette hij de theorie van Einstein én van zijn voorgangers op losse schroeven. In het heelal dat Verlinde in zijn theorie beschrijft, zijn donkere materie en donkere energie volkomen begrepen, en zijn ruimte en tijd niet langer fundamenteel. Tijdens dit programma legt hij ons de basis van zijn baanbrekende onderzoek uit, en spreken we hem over hoe zijn onderzoek het onderzoeksveld de afgelopen maanden heeft veranderd.

Kaarten à € 5,- via De Balie.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum