Goddeloze Barmhartigheid: presentatie Richard de Nooy, Van kleine helden

08 juni 2017
| | |

Barmhartigheid – het woord doet denken aan grote verlossers en dappere strijders, misschien wel van Bijbelse proporties. Maar zit barmhartigheid niet in ieder mens, ook zonder god? En zijn het niet de kleine gebaren die het verschil maken? Op 8 juni vanaf 20.30 bij De Balie interviewen we Richard de Nooy over zijn nieuwste roman, Van Kleine Helden, en vragen ons af wat ‘barmhartigheid’ in onze tijd betekent.

De roman is een eerbetoon aan alledaagse helden en een verkenning van hun drijfveren. Zo leren we schoonmaakster Tatjana kennen, die het huwelijk van haar ex betaalt. Pomphouder Jens, die een vluchtroute biedt aan internetbruid Supaporn. En Sigrid, die haar oude vader een laatste boottocht gunt met zijn twee maîtresses. 

Ook spreken wij met Stella Bergsma en Rebekka de Wit die hun visie op dit thema uiteenzetten. Samen gaan we op zoek naar de kern, met vragen als: Vraagt barmhartigheid om een wederdienst? Of is het simpelweg makkelijker om iemand anders gelukkig te maken dan jezelf?

Met o.a.

  • Richard de Nooy groeide op in Johannesburg, maar woont inmiddels 30 jaar in Amsterdam. Hij schrijft zijn romans en korte verhalen in het Nederlands en het Engels. Zijn debuutroman werd bekroond met de University of Johannesburg Prize for Best First Book. Deze maand komt zijn nieuwste roman Van Kleine Helden uit. (Op Athenaeum.nl publiceerden we voor uit Zacht als staal en Zendingsdrang)
  • Stella Bergsma is zangeres, dichteres, romanschrijfster en columniste. Ze schrijft onder andere voor H/P de Tijd en de Volkskrant. In 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album. (Op Athenaeum.nl publiceerden we voor uit haar debuut.)
  • Rebekka de Wit is schrijfster en theatermaker. In 2015 kwam haar debuutroman We komen nog één wonder tekort uit. Op dit moment werkt ze bij De Correspondent aan een Afhankelijkheidsverklaring. (Op Athenaeum.nl publiceerden we voor uit haar debuut.)
pro-mbooks1 : athenaeum