Gramsci en de macht van cultuur

01 mei 2019
| | | | | |

1 mei (20.30) organiseert De Balie een avond over het leven en denken van Antonio Gramsci en wat zijn werk nu nog kan betekenen. Moderator Tim Wagemakers gaat in gesprek met Arthur Weststeijn, Lisa Westerveld en Gabriël van den Brink. Kaarten kosten € 13,- en met een CJP-, studenten- of stadspas € 10,50.

Kaarten

Hij zou de mastermind zijn achter het cultuurmarxisme en een inspiratiebron voor zowel links als rechts. Wie was de Italiaanse denker Antonio Gramsci (1891-1937) en waarom lijkt hij bijna een eeuw na dato weer springlevend?

Ter gelegenheid van het verschijnen van Alle mensen zijn intellectuelen, een selectie uit Gramsci’s gevangenisgeschriften, gaan we in gesprek met onder andere vertaler Arthur Weststeijn, politicus Lisa Westerveld (GroenLinks) en hoogleraar Wijsbegeerte aan de VU Gabriël van den Brink.

Culturele overtuigingskracht, zei Gramsci, is minstens zo belangrijk als politieke en economische macht. Volgens critici zette Gramsci daarmee aan tot een cultuuroorlog die linkse intellectuelen inspireerde tot een ‘lange mars door de instituties’. Maar juist rechts lijkt nu zelf op een gramsciaanse wijze terug te vechten: van een meldpunt voor linkse docenten van FvD tot de ‘gladiatorenschool’ van Steve Bannon. Om die tendensen te begrijpen moeten we terug naar wat Gramsci zelf schreef als politiek gevangene tijdens het fascistische regime in Italië. Wat leert hij ons over de huidige cultuurstrijd? Waar ligt eigenlijk de macht in onze samenleving? En waarom laten zowel links als rechts zich door Gramsci inspireren?

pro-mbooks1 : athenaeum