Grote Denkers Leesclub: Simone de Beauvoir

05 september 2018
| | |

Simone de Beauvoir schreef geschiedenis met haar baanbrekende werk De Tweede Sekse waar wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren van zijn verkocht. In haar romans, brieven en essays filosofeerde ze op een volstrekt authentieke wijze over de vrouw al sociaal construct, onderlinge solidariteit en ouderdom. Nog steeds wordt er veel over Simone de Beauvoir geschreven, maar wordt ze nog wel voldoende gelezen?

Daarom organiseert De Balie op woensdag 5 september (19.30 uur) de Grote Denkers Leesclub waarbij we de roman De schone schijn later vertaald als Een wereld van mooie plaatjes van Simone de Beauvoir lezen. In deze roman voert de Beauvoir een vrouw op die het ogenschijnlijk allemaal voor elkaar heeft. Man, minnaar, twee dochters, een mooi huis en een succesvolle carrière als copywriter. Een vrouw die ervan overtuigd is dat succes maakbaar is. Wanneer haar dochter existentiële vragen begint te stellen over leven en dood, wordt ze zich bewust van de leegheid van het bestaan en wil ze haar dochter hiervoor behoeden.

Schrijver, criticus en Beauvoir kenner en liefhebber Marja Pruis leidt de leesclub in met een lezing. Daarna gaan we met Pruis en het publiek verder in gesprek over De schone schijn. Over de Beauvoir schreef Pruis eerder: ’Ze is een oude liefde, en ze is van mij, dat bezitterige raak ik niet kwijt. Tegelijkertijd ben ik zo van haar in de ban geweest, dat ik me alleen maar met geweld van haar dacht te kunnen ontdoen. Alsof ik een communistisch verleden moest afzweren, wat ook een beetje het geval was.’

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent over Patricia de Martelaere. Ze is gerenommeerd criticus en columniste voor De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Kus me, straf me, over lezen, schrijven, liefde en verraad, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.

Zie de website van De Balie voor meer informatie en tickets.

Grote Denkers: Simone de Beauvoir

In het kader van de programmaserie Grote Denkers organiseren we op 11 september een avond over Simone de Beauvoir. Tijdens deze theatrale caleidoscopische avond met voordrachten, scenes en muziek brengen we het werk van Simone de Beauvoir tot leven en toetsen we haar ideeën aan de actualiteit. Klik hier voor meer informatie.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum