Grote Denkers: Simone de Beauvoir

11 september 2018
| | | | |

Ze is een van de meest iconische feministische denkers ooit: filosoof en schrijver Simone de Beauvoir (1908-1986). Haar invloed op ons denken over de positie van de vrouw in de maatschappij is onevenaarbaar. Op dinsdag 11 september (20.00 uur) - in een theatrale caleidoscopische avond met voordrachten, scènes en muziek - brengt De Balie het werk van Simone de Beauvoir tot leven en toetst haar ideeën aan de actualiteit. Met bijdragen van onder anderen Franca Treur, Simon(e) van Saarloos en Heleen de Bruyne.

Simone de Beauvoir schreef geschiedenis met haar baanbrekende werk De tweede sekse waar wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren van zijn verkocht. In haar romans, brieven en essays filosofeerde ze op een volstrekt authentieke wijze over de vrouw al sociaal construct, onderlinge solidariteit en ouderdom. Nog steeds wordt er veel over Simone de Beauvoir geschreven, maar wordt ze nog wel voldoende gelezen? Kan De Beauvoir een nieuwe generatie feministen inspireren in de huidige tijdsgeest van #metoo, intersectionaliteit en incel’s (onvrijwillige celibataire mannen)? Speciaal voor deze avond gaan schrijvers Franca Treur, Simon(e) van Saarloos en Heleen DeBruyne en redacteuren Mirthe Frese & Merlijn Geurts de dialoog aan met Simone de Beauvoir over emancipatie, moederschap en feminisme.

Zie de website van De Balie voor meer informatie en tickets.

Leesclub

In aanloop naar deze avond organiseren we op 5 september de Simone de Beauvoir leesclub met een lezing van Marja Pruis.

Grote Denkers

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen waar we misschien minder vaak over lezen, maar die onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. De afgelopen twee seizoenen maakten we afleveringen over Grote Denkers als Hannah Arendt, Fatima Mernissi, Audre Lorde en Anaïs Nin.

MINDBOOKSATH : athenaeum