Hoe maakbaar is het leven?

19 september 2018
| | | |

Voel je je ongelukkig? Heb je een burn-out of liefdesverdriet? Dan moet je daar zelf maar een oplossing voor vinden. Negatieve emoties als angst en verdriet mogen steeds minder plaats innemen in onze snelle en naar geluk strevende maatschappij. We kijken niet graag naar mensen bij wie het even niet lukt, en het past ook niet in het plaatje dat we van onszelf hebben. En dat terwijl moeilijke ervaringen vaak veel te belangrijk zijn om weg te stoppen, stelt auteur en denker Christa Anbeek. Dat geldt ook voor positieve ervaringen, waarin we onze kwetsbaarheid ervaren zoals verliefdheid of een wandeling in de bergen.

Op woensdag 19 september (20.30 uur) organiseert De Balie een avond over de maakbaarheid van het leven. Wat is van waarde, ook als het tegenzit of we ons nietig voelen?

Christa Anbeek is theologe, schreef een boek over deze levensvragen, en ontwikkelde een methode om om te kunnen gaan met ontregelende ervaringen: ‘Te midden van lijden en kwaad, verbijstering en verwondering, wordt iets van ultiem belang zichtbaar. Om te kunnen ontdekken wat er op het spel staat, dienen wij de diepte van onze ervaringen te vertrouwen. Onmisbaar zijn hierbij rituelen, taal, spreken, verbeelden en delen. Elkaar vertellen wat ons van ons stuk bracht, in welke afgrond wij tuimelden. Al delend, sprekend of stamelend, soms met beelden of muziek, of juist in stilte worden nieuwe wegen zichtbaar.’

Yvonne Zonderop zal de avond leiden. Zij is journalist voor De Groene Amsterdammer en schreef onlangs het boek Ongelofelijk. Over de verrassende comeback van religie.

Bregje Hofstede publiceerde in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs werd genomineerd voor vele prijzen en werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 verscheen De herontdekking van het lichaam. Over de burn-out. Op deze avond vertelt ze over haar ervaringen en wat haar zoektocht haar heeft opgeleverd. Hoe is de verhouding tussen lichaam en geest?

Rutger Lemm put verhalen en grappen uit zijn dagelijks leven. Dat doet hij voor film (Etgar Keret: Based on a True Story), televisie (Dit Was Het Nieuws), kranten, tijdschriften en Facebook-columns. Zijn eerste boek heet Een Grootse Mislukking en hij stelde de bundel Onze Dieren samen.

Op deze avond willen we even niet horen hoe succesvol je bent. We willen de ruimte geven aan lastige, kwetsbare momenten. Aan momenten waarop je het even niet meer ziet zitten of je overweldigd voelt door emoties. Als je namelijk stilstaat bij die momenten, kun je ook bedenken wat jou toen geholpen heeft, wat je toen ontroerde.

Zie de website van De Balie voor meer informatie en tickets.

MINDBOOKSATH : athenaeum