Hup Holland Hup

15 februari 2019
| | | |

Literair tijdschrift De Gids heeft vrijdag 15 februari (20.00) Tijs Goldschmidt, Désanne van Brederode, Fiep van Bodegom en Frans Willem Korsten in De Balie uitgenodigd om te spreken over welke inzichten ontleend kunnen worden aan literatuur over het opkomend nationalisme en ander identiteitsdenken in Nederland. 

Opkomend nationalisme en ander identiteitsdenken zorgen ervoor dat mensen elkaar niet meer horen en zien. Kunnen we door middel van literatuur het opkomende nationalisme en identiteitspolitiek beter begrijpen?

Literair tijdschrift De Gids heeft een aantal auteurs gevraagd te reflecteren op deze vraag door middel van essays, verhalen en poëzie. Deze avond luisteren we naar fragmenten van auteurs en bespreken we welke inzichten deze nieuwe literatuur de samenleving en politiek biedt. Met onder anderen evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, filosoof Désanne van Brederode, Fiep van Bodegom en Frans Willem Korsten.

OVER DE SPREKERS

Tijs Goldschmidt is gedragsbioloog en essayist. Hij publiceerde onder meer Darwins hofvijver en drie essaybundels, waarvan Vis in bad (2014) de laatste is. In april verschijnt een selectie uit zijn brieven: Onvoldoende liefdesbrieven. Hij is adviseur aan de Rijksakademie van beeldende kunsten en sluimerend gastschrijver van de Artis Bibliotheek.

Désanne van Brederode studeerde filosofie aan de VU in Amsterdam. Sinds haar debuut in 1994 verschenen er bij uitgeverij Querido zeven romans van haar hand, verschillende non-fictie-publicaties en de dichtbundel Verzonnen grond (2018). Van Brederode schrijft artikelen en columns en geeft lezingen over uiteenlopende maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen.

Fiep van Bodegom is redacteur bij De Gids en recenseert literatuur voor De Groene Amsterdammer. Ze publiceerde essays, vertalingen en proza.

Frans Willem Korsten is bijzonder hoogleraar ‘Literatuur en samenleving’ aan de Erasmus School of History, Culture and Communication en universitair hoofddocent bij het Leiden University Centre for the Arts in Society. Zijn onderzoek focust op hoe literatuur en kunst functioneren op de limieten van recht en samenleving.

Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

pro-mbooks1 : athenaeum