In gesprek met Fatma Aydemir

13 februari 2018
| | |

Op 13 februari zal writer-in-residence Fatma Aydemir in gesprek gaan met Paul Scheffer en Murat Isik over haar goed ontvangen debuut, machtsrelaties, intergratie en multi-culturalisme. U bent van harte uitgenodigd om 20.00 in de Balie.

De derde generatie migrantenkinderen groeit nu op in Europa. In hoeverre voelen zij zich thuis in de maatschappij waarin zij opgroeien? Vinden deze kinderen hun plek of worden zij behandeld als tweederangs burgers? Duitse schrijver Fatma Aydemir, zelf kleinkind van Turkse immigranten, geeft ons een inkijkje in de Europees-Turkse gemeenschap in haar indrukwekkende debuut Ellebogen. 

Tijdens dit programma gaat zij in gesprek met publicist en hoogleraar Paul Scheffer en schrijver Murat Isik. Waar ligt de eigen verantwoordelijkheid en welke omstandigheden beïnvloeden je positie in de maatschappij? Daarbij praten we over wat de buurt waar je opgroeit, of dit nu Wedding (Berlijn) of de Bijlmer uit de jaren '80 is, met je doet.

Ellebogen [toelichting van de vertaler] werd bekroond met de Klaus-Michael-Kühne-Prijs. De roman vertelt over een meisje met Turkse voorouders dat zo gefrustreerd is door de discriminatie die ze dagelijks meemaakt, dat ze in een dronken bui een student voor de metro duwt en vervolgens naar Turkije vlucht. Ze voelt geen berouw. 'Ellebogen is een stomp in de maag. Of beter gezegd, twee. Eén voor de misogyne Turkse gemeenschap. En één voor de huichelarij van onze o zo liberale samenleving,' schreef Süddeutsche Zeitung.

Fatma Aydemir studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt. Ze schrijft o.a. voor de krant taz over popcultuur en Turkije. Ze zette ook het tweetalige webportaal taz.gazete op als reactie op de beknotting van de persvrijheid in Turkije.

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor was hij buitengewoon hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Scheffer heeft talloze publicaties in Nederland en Europa op zijn naam staan. Hij publiceerde o.a. Het multiculturele drama en Het land van aankomst (2007) en De vrijheid van de grens (2016). 

Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond waarvoor hij De Bronzen Uil Publieksprijs ontving en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Het boek werd vele malen herdrukt en vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In mei 2017 verscheen zijn tweede roman: Wees onzichtbaar, die tot op heden acht drukken beleefde, werd verkozen tot NRC Handelsblad Boek van het Jaar 2017 en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Halewijnprijs.

Dit evenement is in het Engels. Tickets kunt u via deze link verkrijgen. Een ticket is € 10,- of € 12,-.

Delen op

19,99
13,99
22,99
10,00
MINDBOOKSATH : athenaeum