Komt allen (klaar). Hoe dichten we de orgasmekloof?

08 maart 2019
| | | | | |

Het is een algemeen bekend feit dat mannen tijdens heteroseks vaker klaarkomen dan hun vrouwelijke bedpartners. 66 procent van de vrouwen bereikt haar hoogtepunt tegenover 95 procent van de mannen. Waar is dit verschil aan te wijten? Heeft het te maken met anatomie? Komt het door gebrekkige kennis van het vrouwenlichaam of ligt er een sociologisch probleem aan ten grondslag? En is het eigenlijk een probleem? Is het orgasme wel het juiste meetinstrument voor een goed seksleven? Op Internationale Vrouwendag (8 maart, 20.30) in De Balie een avond over het seksuele genot van de vrouw en de moegelijkheden om de orgasmekloof te dichten.

'De mens was al op de maan geland, vloog in Concordes twee keer sneller dan het geluid over de oceaan en verkende met de Hubble-telescoop de ruimte vóór iemand de moeite nam te bekijken hoe het vrouwelijk geslachtsorgaan precies in elkaar stak,' aldus schrijver en journalist Emma Curvers (de Volkskrant). Pas in 1998 ontdekte men dat de clitoris niet enkel een speldenknopje is, maar een voor het grootste gedeelte inwendig orgaan ter grote van een vuist. Volgens Curvers is deze 'recente' ontdekking een van oorzaken van de orgasmekloof. Deze avond gaan we hier met haar verder op in.

Volgens seksuoloog Ellen Laan is het probleem dat veel vrouwen het plezier van een man boven hun eigen plezier stellen. 'Vrouwen hebben de neiging te denken: als híj maar klaarkomt, voor mij is dat minder belangrijk.' Zegt Laan tegen AD. We spreken met de seksuologe over wat er moet gebeuren om vrouwen een beter seksleven te geven.

Met: Ellen Laan, Emma Curvers, Hanni Jagtman, Vincent Boy Kars, Deniz Karaman, Dennis Bontje en Madeleine Vreekamp.

Kaarten voor dit programma koop je op de website van De Balie.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum