Medea: ik ben woedend, net als jij

10 december 2018
| | | | | | |

We zijn woedend. Op de politiek, op immigratie, op racisten, op seksisten. Iedereen is woedend op iedereen. Er zijn weinig stukken die woede zo goed verbeelden als Medea. Wat herkennen we nu van haar onmacht, haar woede en strijd? Acteurs Annette Kouwenhoven, Kyrian Esser en Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordialezen het stuk op maandag 10 december (20.00) in De Balie. Daarna gaan verschillende sprekers met elkaar in gesprek over gevoel, burgerschap en de samenleving.

Kaarten

Woede was de drijvende kracht achter de protesten voor en tegen zwarte piet, maar ook van de opkomst van #blacklivesmatter en #metoo. De boze burger krijgt veel voor elkaar, maar wat betekent die woede nou eigenlijk? En wanneer is woede gelegitimeerd? In dit programma onderzoeken we universele en persoonlijke woede.

Over de sprekers

Ismail Ïlgun werd bij het grote publiek bekend door zijn 'Hoodvlogs'. De 19-jarige vlogger nam je mee door de wijk Poelenburg en het dagelijkse leven van de jongeren daar. Op zijn vlogs kwamen veel reacties, en maakte niet alleen veel woede los in de samenleving, maar ook in hem. Hoe kijkt hij terug op die tijd, en wat herkent hij van de gevoelens in het eeuwenoude stuk Medea?

Ches Rijpkema werkte bij het patiëntentransport bij het Slotervaart Ziekenhuis, dat onlangs moest sluiten. Hij organiseerde het protest tegen de sluiting, en kreeg daarmee honderden mensen op de been. Hoe voelt hij zich nu, en wat herkent hij van Medea?

Lea Meents werkte 10 jaar als doktersassistente in het Slotervaart Ziekenhuis en voelde zich daar thuis. Nu is het ziekenhuis dicht, en daar heeft ze niets aan kunnen veranderen. Hoe voelt het als de plek waar je zo'n groot deel van je leven hebt doorgebracht, er simpelweg niet meer is?

Zohra Acherrat is forensisch psychiater, en werkt onder andere voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de laatste staats-TBS-kliniek. Ze is betrokken bij de resocialisatie van TBS-gestelden en andere justitiabelen, en heeft gewerkt met slachtoffers van loverboys, mensenhandel en geweld in relaties. Ook is zij betrokken geweest bij het landelijk steunpunt voor hulpverlening en ondersteuning van families van wie een kind of familielid te maken heeft met radicalisering of extremisme. Naast haar werk is Zohra Acherrat lid van de adviesraad van het NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko), en bestuurslid van een Marokkaanse vrouwenstichting.

In samenwerking met Stichting Breukvlakken.

Redacteur: Sophie Rutenfrans

Kaarten

Kaarten zijn tussen de €10,- en €12.50 en zijn verkrijgbaar op de website van De Balie.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum