Nederlandse letteren, vervagende grenzen

30 mei 2018
| | | |

Uit het recent verschenen werk Geschiedenis van de literatuur in Limburg blijkt dat in Limburg boeken vroeger in maar liefst 5 talen verschenen. Dat moest ook wel, want de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa: omgeven door België, Duitsland én Nederland. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoeft heeft dit vervolgens de Limburger gevormd? Op 30 mei (19.30 uur) in De Balie onderzoeken verschillende schrijvers uit Limburg en andere plekken van de wereld de betekenis van plaats voor literatuur. Met: Abdelkader Benali, Joep Leerssens, Thomas Vaessens en Annemarie Penn-te Strake. 

In het eerste deel van de avond onderzoeken we met schrijvers Abdelkader Benali, Joep Leerssen en Thomas Vaessens de betekenis van de plek. Wat betekent een woonplaats voor de manier van schrijven, voor het creatieve proces, en verschilt dat gevoel per stad, en misschien wel per schrijver?

In het tweede deel van de avond gaan we op zoek naar de positie van de regio Limburg in Nederland en daarbuiten. Limburg heeft een unieke ligging in veel opzichten, al in de middeleeuwen was het een verbindende plek. Kan de Europeaan van nu iets leren van de veeltalige, en veelzijdige identiteit van de Limburger? We spreken hierover met o.a. de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake. Vorig jaar schreef zij een opiniestuk waarin ze betoogt dat het tijd wordt om Nederland ruimer te zien dan de Randstad. [Lees dit opiniestuk hier!]

Over de sprekers:

Joep Leerssen is een Nederlands literatuurwetenschapper en historicus, hij is nationalisme-expert en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien komt hij uit Limburg.

Thomas Vaessens is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook Vaessens komt uit Limburg. In maart verscheen De Daf van mijn vader, een verhaal over een onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Benali vertelt wat de verschillende steden en plaatsen in zijn leven en schrijverschap betekenen.

Annemarie Penn-te Strake jurist en bestuurder. Sinds 1 juli 2015 is zij burgemeester van de gemeente Maastricht. 

Moderator: Petra Stien

Bestel uw kaarten hier

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum