Over kapitalisme, verzet en verandering

21 maart 2019
| | | |

Donderdag 21 maart (20.00) spreken Joke J. Hermsen, Sadet Karabulut, Myrthe Hilkens en Khadija al Mourabit in De Balie over de mogelijkheden van een politieke revolte met het leven en gedachtegoed van Rosa Luxemburg als inspiratiebron. Kaarten kosten 

Kaarten

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de politiek denkster en activiste Rosa Luxemburg werd vermoord. Haar hele leven vocht zij tegen het uitdijende kapitalisme, dat ten koste ging van mens en aarde. Daarom riep zij op tot geweldloos verzet. Wat kunnen we nu van haar inzichten leren?

In honderd jaar zijn we niet veel opgeschoten ziet Joke J. Hermsen: Er is een toenemende economische ongelijkheid en werkdruk, maar ook een ‘ontvreemding’ van de mens ten opzichte van de wereld; hoe weten we nog wat belangrijk is? Rosa Luxemburg, maar ook de politieke denker Hannah Arendt, zag de oplossing vooral in vrijheid van meningsuiting en een (politieke) betrokkenheid bij de wereld.

Zouden spontane opstanden, zoals de gele hesjes in Frankrijk en de klimaatspijbelende scholieren, ons de mogelijkheid kunnen geven om het tij te keren? Of zouden wij in Nederland 'volksraden' kunnen introduceren om de politieke betrokkenheid te vergroten?

In dit programma onderzoeken we onder leiding van Brenda Ottjes met Joke J. Hermsen (schrijver en filosoof), Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Myrthe Hilkens (publicist, journalist en ex-Tweede Kamerlid voor de PvdA) en Khadija al Mourabit (filosoof, dichter, schrijver) de mogelijkheden van een politieke revolte met Rosa Luxemburg als inspiratiebron.

Dit programma is ontstaan in samenwerking met Nieuw Licht

Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Een filosofische serie waarin hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Meester en Simon leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van oude denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles. De auteurs die meewerken zijn Pieter van den Blink, Marja Pruis, Ewald Engelen, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Bas Heijne, Myrthe Hilkens, Eva Rovers, Rosanne Hertzberger en vele anderen.

Delen op

16,99
15,00
16,99
pro-mbooks1 : athenaeum