Robert Vuijsje over de Nederlander van nu

07 april 2016
| | | |

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzocht Robert Vuijsje de afgelopen jaren in een reeks interviews met Nederlanders met een verschillende achtergrond. In zijn nieuwe boek Kaaskoppen laat Vuijsje uit 62 interviews een Nederland in verwarring zien. Wat betekent “erbij horen” in Nederland? Hoe divers zijn we? En waarom levert een zoektocht naar de Nederlandse identiteit zoveel woede op? 7 april, vanaf 20.00 in De Balie vertellen geïnterviewden nog een keer hun verhaal en gaan we op zoek naar de rode draad in al deze gesprekken.

Met onder anderen:

Robert Vuijsje, schrijver
“Het begon ermee dat ik naar mijn zoon keek en dacht: jij weet dingen die ik niet weet. Ik ben 39 jaar ouder, maar jij hebt ervaringen die ik niet ken. Je hebt een donkere huidskleur en kroeshaar – door hoe je eruitziet, heb jij nu al kennis van zaken die ik nooit helemaal zal begrijpen.”

- Atilay Uslu, oprichter Corendon
“Ik ben wel eens op zo’n bijeenkomst voor miljonairs geweest. Een man vertelde daar trots dat hij 1700 werknemers had, van wie 1000 allochtonen – allemaal laaggeschoold. Ik vroeg: en in het managementteam? Nul van de zes. Dat vind ik opmerkelijk. Die stap durven ze in Nederland niet te maken met mensen die ze niet kennen.”

Dilan Yurdakul , actrice, "Aysen Baydar" in GTST
“Het is heel pijnlijk dat op de televisie en in films bij lange na niet wordt getoond hoe de inwoners van dit land eruitzien. De potentie wordt niet gebruikt.”

Wilson Boldewijn, freelance journalist, voormalig presentator EditieNL
"Dingen die vanzelfsprekend waren, zoals bepaalde grapjes, gaan nu veranderen. En daar moet Nederland aan wennen."

Hef, rapper, zal een optreden geven

Moderatie: Zarayda Groenhart

Delen op

17,99
11,99
MINDBOOKSATH : athenaeum