Nacht van de Europese Literatuur

16 mei 2018
| | | | | | | | | | | |

In Boekarest is het een uur later dan in Amsterdam, Berlijn of Praag, waar het weer een uur later is dan in Londen, waar het drie uur vroeger is dan in Istanbul – of nee, twee uur, afhankelijk van zomer of winter. Hoog tijd voor Europa om te bepalen hoe laat het is. Tijdens de Nacht van de Europese Literatuur wordt Tijd geschreven en gedicht door elf auteurs uit heel Europa. Een avond met verhalen, poëzie en cinema, onder leiding van Guido Snel, schrijver en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. 15 mei vanaf 20.00 in Leeuwarden, 16 mei vanaf 20.00 in De Brakke Grond.

Kaarten

Met medewerking van The One Minutes.

In het kader van Leeuwarden-Frysla^n 2018 vindt de Nacht van de Europese Literatuur dit jaar ook plaats in Leeuwarden.

De Nacht van de Europese Literatuur wordt georganiseerd door EUNIC, het samenwerkingsverband tussen de Europese culturele instituten en is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Wie zijn de auteurs?

De auteurs zijn: Dana Grigorcea (Zwitserland), Elmar Kuiper (Friesland, alleen aanwezig in Leeuwarden, Giorgio Montefoschi (Italië), Jan Carson (Verenigd Koninkrijk), Jaroslav Rudiš (Tsjechië), Kostas Gouliamos (Cyprus), Marije Langelaar (Nederland), Marius Burokas (Litouwen), Murat Isik (Turkije, alleen aanwezig in Amsterdam), Mustafa Kör (Vlaanderen, België), Robert G. Elekes (Roemenië), Svealena Kutschke (Duitsland). Alle in het Nederlands beschikbare boeken zijn te vinden op onze speciale Nacht van de Europese Literatuur-pagina.

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Bekend is hij onder meer van zijn debuutroman De Lammeren. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen. De El Hizjra literatuurprijs. De Groene Waterman publieksprijs. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan zee-debuutprijs. 

Kostas Gouliamos, PhD, is de verkozen rector van de Europese Universiteit Cyprus. Daarnaast is hij dichter, essayist en literaire criticus. Hij verdiept zich in de domeinen; politiek, cultuur (dichten en kunst), media en communicatie. Sinds 1980 heeft hij uitgebreid geschreven, waaronder poëziecollecties, boeken, hoofdstukken en papers, over onderwerpen die relevant zijn voor media, cultuur, poëtica, communicatie en politiek, met een kritisch perspectief en aanpak. Gouliamos is lid van Hellenic Authors’ Society. Hij publiceerde vijf poëziebundels, waarvan sommigen opgenomen zijn in nationale en internationale bloemlezingen die vertaald zijn in het Engels, Frans en Italiaans.

De schrijver Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die de Nederlandse Bronzen Uil Publieksprijs won en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Het werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. Zijn tweede roman, Wees onzichtbaar, won de 2018 Dutch Booksellers Prize en werd door het dagblad NRC Handelsblad uitgeroepen tot 'Book of the Year'. Het werd ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs van 2018, de BNG Literatuurprijs en de Halewijn-prijs. Isik studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en de Staatsuniversiteit van San Francisco.
Murat Isik is alleen op 16 mei in Amsterdam aanwezig.

Jan Carson is gevestigd in Belfast. Recente werken omvatten de roman Malcolm Orange Disappears (Liberties Press, 2014), de korte verhalenverzameling Children's Children (Liberties Press, 2016) en een verzameling microfilms, Postcard Stories (Emma Press, 2017). Onlangs tekende ze een boek met drie boeken met Doubleday, met een nieuwe uitgave begin 2019. Carson's verhalen zijn uitgezonden op BBC Radio 4 en meest recent op Radio 3 (gelezen door Liam Neeson). Haar werk is verschenen in tijdschriften als Banshee, Harper's Bazaar en The Honest Ulsterman. Momenteel is zij de Roaming Writer in Residence op Translink Trains in heel Ierland voor het Irish Writers 'Centre Dublin.

Marius Burokas is dichter, schrijver, vertaler en hoofdredacteur van de Vilnius Review. Als meester van de paradox kan hij zowel shockeren als entertainen in één regel. Zijn recente boek, of clean being (švaraus buvimo), werd gepubliceerd in 2018. Parthische boeken publiceren binnenkort zijn boek met geselecteerde Engelse poëzie, Now I Understand. Zijn werk heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder de literaire prijs Young Yotvingian, en is in acht andere talen gepubliceerd. Burokas vertaalde de poëzie van Charles Simic, Walter S. Merwin, William Carlos Williams, Charles Bukowski, Ted Hughes en Alan Ginsberg. Hij woont in Vilnius.

Marije Langelaar is een Nederlandse dichter. Haar tweede bundel, De schuur in (Into the Shed, 2009) won de tweejaarlijkse Hugues C. Pernath-prijs en nominaties voor de Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem Prijs. Haar nieuwste bundel Vonkt (It Sparks) won de Jan Campert Prijs 2017, de Awater Poëzieprijs en een nominatie voor de 2018 VSB Poëzieprijs. Langelaar geeft expressie aan de natuurlijke krachten tussen mensen en tussen mensen en hun omgeving - uitwisselingen die verre van idyllisch zijn. In haar vitale, soms surrealistische gedichten, grenst een sprookje aan grimmigheid terwijl ze navigeert door het wonderbare en het twijfelachtige.

Elmar Kuiper is een getrainde psychiatrisch verpleegkundige, beeldend kunstenaar en dichter, maar ook een performer en zanger van de postpunk / new wave-band Tigers-fan Greonterp. Hij heeft zeven poëziebundels gepubliceerd. Hertbyt (2004) ontving een nominatie voor de Fedde Schurer-prijs voor het debuut van Friese schrijvers. Daarna volgden Ut namme fan mysels (2006), Hechtzwaluwen (2010, nominatie Cees Buddingh Prize), Granytglimkes (2011), Hiemsiik (2015), Ruimtedier (2016, nominatie J.C. Bloemprijs en shortlist Piter Jelles Prize) en Stienkeal (2018). Zijn gevoelige gedichten zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits en Portugees en gekozen voor bloemlezingen.
Elmar is alleen aanwezig in Leeuwarden, op dinsdag 15 mei.

Giorgio Montefoschi is schrijver, literair criticus en vertaler. Hij schreef zestien romans waarvan vele zich afspelen in Rome, zijn geboortestad. In 1994 won hij de Premio Strega, de belangrijkste literatuurprijs in Italië, met La casa del padre. Hij studeerde af met een scriptie over schrijfster Elsa Morante, werkte voor de Corriere della Sera en maakte culturele programma’s voor de Italiaanse publieke omroep RAI. Zijn laatste roman Il buio dell’India is een essayistisch reisverhaal over een fascinerend land met zijn sluierachtige licht.

Dana Grigorcea is een Zwitsers-Roemeense schrijver en filoloog, geboren in Boekarest en wonend in Zürich. Ze studeerde filologie, theater en filmregie en journalistiek in Roemenië, België en Oostenrijk. Na een vroege carrière in de journalistiek maakte ze haar literaire debuut met Baba Rada (2011), gevolgd door het bekroonde Das primäre Gefühl der Schuldosigkeit (Het Fundamentele Gevoel van Onschuld, 2015) en Die Dame mit dem maghrebinischen Hündchen (de Dame met de Mahgrebische Lapdog, 2018). Ze schrijft ook kinderboeken, essays en columns voor kranten en tijdschriften en reist vaak in Europa en daarbuiten om lezingen en lezingen te geven.

Jaroslav Rudiš is schrijver, muzikant, kunstenaar, toneelschrijver en journalist. Hij studeerde germanistiek, geschiedenis en journalistiek aan de Technische Universiteit Liberec, de Karelsuniversiteit Praag en de Vrije Universiteit Berlijn. Hij debuteerde in 2002 met de roman Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn), waarmee hij in Tsjechië en Duitsland doorbrak. Onlangs verscheen zijn laatste novelle Het volk boven in de Nederlandse vertaling, in navolging van Het einde van de punk in Helsinki uit 2016. Rudiš schrijft zowel in het Tsjechisch als Duits en ontving dit jaar als eerste niet-Duitstalige auteur de prestigieuze Preis de Literaturhäuser.

Svealena Kutschke werd geboren in Lübeck, woont nu in Berlijn en heeft een academische graad in culturele studies en esthetische praktijk behaald. Na haar literaire debuut in 2009 ontving ze verschillende beurzen en voltooide het schrijven van residenties van het Goethe-Instituut in China, Polen en Kroatië. Ze publiceert regelmatig in tijdschriften en bloemlezingen. Haar nieuwste roman Stadt aus Rauch (City of Smoke) is in de Nederlandse vertaling uitgegeven door Atlas Contact met de titel Een stad, het meisje en de duivel. Het verweven de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw met een familiesaga, en is bovendien een liefdesverklaring aan haar geboorteplaats.

Robert G. Elekes werd geboren in een multi-etnisch gezin in Brasov, Roemenië. Hij doceert momenteel literatuur- en vertaalstudies aan de Transilvania Universiteit van Brasov. Hij publiceerde zijn eerste gedicht, "Speologia Sinelui," (Speleology of Self) in 2012. Zijn eerste poëzie-volume, aici îmi iau dintii-n spinare si adio (hier laat ik mijn tanden in mijn rug steken en ben ik weg, 2015) kreeg de Mihai Eminescu Opus Pimum Nationale Poëzieprijs, de Iustin Panta Nationale Poëzie Debuutprijs en de Debuutprijs van de Romanian Writers 'Union. Hij is de oprichter en coördinator van het dichtwerkfestival Dactar Nicu's Skyzoïde dichters.

Hetzelfde moment over de hele wereld.

The One Minutes presenteert: één uur over de hele wereld: precies dezelfde tijd in allerlei steden. We starten om 12.00 uur Greenwich Mean Time (GMT) in Accra, de hoofdstad van Ghana en vervolgens wordt één tijdzone hoger genomen, dus Venetië om 13.00 uur en Boekarest om 14.00 uur, et cetera. De video’s laten daarmee zien hoe hetzelfde uur er over de hele wereld uitziet.

Delen op

10,00
pro-mbooks1 : athenaeum