De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020

18 september 2020
| | | | |

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden op 18 september (17.00) bij De Duif twee vertalers bekroond met een prijs van € 35.000. Pauline Meurs, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, zal de Martinus Nijhoff Vertaalprijs overhandigen aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Voor de uitreiking is i.s.m. SPUI25 een feestelijk programma samengesteld met bijdragen van onder anderen Ellen Deckwitz, Anna Enquist, Niña Weijers en de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Aanmelden

Let op! Locatie: De Duif (Prinsengracht 756, Amsterdam)

Jacques Westerhoven ontvangt de prijs voor zijn vele vertalingen uit het Japans, waaronder werk van Haruki Murakami en Junpei Gomikawa. 'Vertalen wat er staat' is zeker niet het motto van Westerhoven, ook al vertaalt hij wel degelijk wat er staat, maar dan in de gepaste toonaard en met de nodige modulatie. Met zijn vertalingen, zijn nawoorden en verspreide artikelen heeft Jacques Westerhoven zowel de Japanse literaire cultuur als het Nederlandse lezerspubliek een onschatbare dienst bewezen,’ aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Irina Michajlova ontvangt de prijs voor haar vertaaloeuvre van Nederlandse literatuur in het Russisch van onder anderen W.F. Hermans en J.M.A. Biesheuvel. ‘Met haar uitstekende kennis van het Nederlands voelt ze goed aan wanneer elementen uit onze cultuur moeten worden uitgelegd en waar er ruimte is om in plaats van standaardvertalingen te kiezen voor originele oplossingen, die altijd in overeenstemming zijn met de context en het register van de te vertalen tekst’, aldus de jury.

Juryvoorzitter Maarten Asscher presenteert deze feestelijke avond. Schrijfsters Niña Weijers en Anna Enquist brengen beide een ode aan vertalen en vertaald worden. Ellen Deckwitz draagt voor. Na afloop is er ruimte voor een feestelijke borrel.

Grootste vertaalprijs

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste onderscheiding voor vertalers. Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt deze prijs sinds 1955 jaarlijks uit ter nagedachtenis aan dichter en vertaler Martinus Nijhoff.  Aan de Martinus Nijhoff Vertaalprijs is een bedrag verbonden van 35.000 euro.

De jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs bestond dit jaar uit Maarten Asscher (voorzitter), Henri Bloemen, Eric Metz, Hilde Pach, Marjolein van Tooren en Marjoleine de Vos.

Waar: De Duif (Prinsengracht 756)
Wanneer: Vrijdag 18 september, 17.00
Entree: gratis, aanmelden verplicht
Aanmelden voor dit programma kan via de website van SPUI25.

Delen op

17,50
17,50
14,99
pro-mbooks1 : athenaeum