200 jaar Multatuli. Zijn liefdesbrieven, liefdesverhalen & leven

04 oktober 2020
| | | |

Zondag 4 oktober (16.00) organiseert De Nieuwe Liefde, i.s.m. Feest der Poëzie, De Arbeiderspers en uitgeverij Boom, een middag rondom Multatuli. Kom ook!

Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), staat vooral bekend om zijn legendarische boek Max Havelaar (1860). Maar wie had gedacht dat zijn liefdesbrieven en eigen leven zo zinnenprikkelend zouden zijn?

Op 2 maart 2020 was het exact 200 jaar geleden dat schrijver Multatuli geboren werd. Aanvankelijk had De Nieuwe Liefde dit programma dan ook in maart gepland, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Om de schrijver van onder andere Max Havelaar en Woutertje Pieterse toch zijn verdiende eerbetoon te geven, hebben we dit programma verplaatst naar het najaar, op 4 oktober.

Multatuli is natuurlijk bekend van zijn strijd tegen de koloniale misstanden in toenmalig Nederlands-Indië, zijn tegendraadse ideeën en zijn levendige en vooruitstrevende schrijfstijl. Maar ook zijn liefdesleven was opmerkelijk. Op 4 oktober kijken we verder dan de Multatuli die iedereen kent. We ontdekken de man achter de schrijver, die hartverscheurende liefdesbrieven schreef en hartzeer meemaakte net als ieder ander. Verwacht voordracht, ontroerende liefdesverhalen en muzikale vervoering.

Tijdens dit programma presenteert De Arbeiderspers de heruitgave van zijn Liefdesbrieven, met een voorwoord van Elsbeth Etty (emeritus hoogleraar literaire kritiek) die over Multatuli’s liefdesleven zal spreken. Uitgeverij Boom presenteert de heruitgave van de met de AKO-literatuurprijs bekroonde biografie van Multatuli door Dik van der Meulen, die het programma zal inleiden met een korte lezing over zijn leven en werk. Etty en Van der Meulen gaan in debat over Multatuli en de vrouw, de politiek en het kolonialisme. Dichter-theoloog en oprichter van De Nieuwe Liefde Huub Oosterhuis belicht Multatuli’s problematische relatie met het christendom door het voordragen van zijn Gebed van de Onwetende (‘O God, er is geen God!’).

Volgens velen staat in Max Havelaar één van de ontroerendste liefdesverhalen uit de Nederlandse literatuur: Saïdjah en Adinda. Simon Mulder (voordrachtskunstenaar) zal fragmenten hieruit en uit enige liefdesbrieven brengen, afgewisseld door de uitvoering van de Saïdjah-Elegie voor cello en piano van de Nederlandse componist Richard Hol (wellicht één van de eerste lezers van Max Havelaar) en de Java-suite voor piano van Leopold Godowsky door Duo Multatuli. Zij zijn een muziekduo bestaande uit de Indonesische pianist Stephano Harsono en de Indonesisch-Nederlandse cellist Jan van der Plas.

Praktische informatie

Waar: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 te Amsterdam
Wanneer: Zondag 4 oktober, 16.00 uur
Prijs: € 13,- | € 10,- (CJP/student/Stadspas)
Kaarten voor dit programma bestel je op de website van De Nieuwe Liefde.

Vanwege de coronamaatregelen is er een beprerkt aantal plaatsen beschikbaar. Meer over het anderhalvemeterprotocol van De Nieuwe Liefde vind je hier.

Delen op

28,99
32,50
pro-mbooks1 : athenaeum