Café De Nieuwe Liefde met Nicolien Mizee, Coco Schrijber, Ellen Deckwitz

14 oktober 2016
| | | | | | | |

14 oktober vanaf 18.00 bij De Nieuwe Liefde: Café De Nieuwe Liefde. Daphne Bunskoek in gesprek met schrijver Nicolien Mizee, regisseur Coco Schrijber en acteur Lowie van Oers over actualiteit, kunst en cultuur, afgewisseld met een column van Ellen Deckwitz en livemuziek van Meral Polat. De bar is open vanaf 17:30 uur en aansluitend kun je blijven eten. Chef Marc kookt biologisch en passend bij het seizoen, voor €15 inclusief het eerste drankje. Bekijk het menu.

Maak kennis met een van de leukste en beste schrijvers van Nederland: Nicolien Mizee. Met haar boek De halfbroer stond zij voor de tweede keer op de longlist voor de Libris Literatuurprijs en de shortlist van de Opzij Literatuurprijs. Het boek werd unaniem lovend met 4**** ontvangen en Trouw noemde het ‘een juweeltje van schrijfkunst’. Vervolgens schreef ze een kinderboek: De wereld van Wollebrandt.

Documentairemaker en schrijver Coco Schrijber maakte de film How to meet a mermaid, waarin ze via de levens van drie mensen onderzoekt of redenen om te leven sterker zijn dan om er een einde aan te maken. De zee neemt de vorm aan die de drie hoofdpersonen en hun achtergebleven geliefden erin zien. Voor de surfer Miguel biedt de oceaan via een gevaarlijke reis een kans op een beter leven in de Verenigde Staten. Voor boekhouder en duikinstructeur Lex, Coco’s broer, is de zee de plek waar het geraas in zijn hoofd eindelijk tot stilte wordt gemaand – tot hij op een dag besloot beneden in de Rode Zee te blijven. De Engelse Rebecca werkte als kinderjuf aan boord van een cruiseschip. Haar dood is een ‘incident’ dat door de cruise-industrie wordt weggemoffeld. Wat haar bewoog weten we niet: was het moord, vrije wil, een ongeluk? De zee is ook een ‘personage’, ongrijpbaar en van gedaante veranderlijk wanneer zij maar wil. Coco Schrijber staat bekend om haar visueel sterke films, die onderwerpen tackelen vanuit onverwachtse hoek. Haar documentaire Bloody Mondays & Strawberry Pies over tijd en verveling won 6 internationale prijzen, het Gouden Kalf en was de officiële Oscar-inzending 2008.

Acteur Lowie van Oers werd op zijn achtste tweede van Nederland met schaken, studeerde op zijn achttiende een jaar lang natuur- en wiskunde en begon op zijn twintigste aan de Arnhemse toneelschool, waar hij in 2012 afstudeerde. In zijn toneelstuk Turing brengt hij een ode aan de man die op zijn vierentwintigste het grootste probleem uit de wiskunde oploste en met zijn turingmachine het begin van de computer inluidde. Een lofdicht aan de wiskunde zelf, de abstractie en de logische redenering. Want zoals elke wiskundige weet, ligt de waarheid altijd nog één laag dieper. De Volkskrant schreef over het stuk: ‘Lowie van Oers brengt de dichter en de denker in Turing prachtig samen’.

Ellen Deckwitz is een van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters. Ze was Nederlands Kampioen Poetry Slam in 2009 en won met De steen vreest mij de C. Buddingh’-Prijs voor het beste poëziedebuut. Ze is een geziene gast op festivals als Lowlands, de Nacht van de Poëzie en Saint Amour en draagt haar werk regelmatig voor op televisie, bijvoorbeeld bij Man Bijt Hond en DWDD. Ze heeft een wisselcolumn met Marcel van Roosmalen in NRC en vanavond deelt ze haar column in het Café.

Actrice en zangeres Meral Polat is terug in ons Café, samen met een van de beste trekzakspelers van Europa, Remco Sietsma.

pro-mbooks1 : athenaeum