De Andere Lees!club − De maakbare mens (afgelast)

19 april 2020
| |

Onze steevast uitstekend beoordeelde leesclub is terug van nooit weggeweest! In deze leesclub vergelijken we telkens een klassieker met een moderne bestseller. Samen met Lidewijde Paris graven we diep in onze eigen leeservaring. In de derde editie van 2020, zondag 19 april vanaf 16.00 bij De Nieuwe Liefde, onderzoeken we het thema van de maakbare mens met Mary Shelley’s klassieker Frankenstein of de moderne Prometheus (1818, herzien 1831) en de knipoog als antwoord hierop, Frankusstein van Jeanette Winterson (2019).

Aanmelden

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijke zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe precies? Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt? In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

Iedereen kent het verhaal van Dr. Frankenstein, al denken velen dat het monster zo heette, maar het was de dokter die het monster schiep. Maar wie las het boek echt? Blijkbaar niet veel mensen, want het boek is niet leverbaar, maar er zijn zoveel 2e hands exemplaren en het is online rechtenvrij te verkrijgen (in het Engels). Wat wilde Shelley eigenlijk met haar boek zeggen? Hoe ontstond het? Jeanette Winterson – bijna geobsedeerd door kunstmatige intelligentie – neemt Mary Shelley en haar beroemde roman als uitgangspunt en vlecht er een macabere en hilarische variant doorheen.

Delen op

15,00
17,50
pro-mbooks1 : athenaeum