De Andere Lees!club: Het Grote Familieverhaal

08 september 2019
| | |

Tickets

Na het succes van de nieuwe opzet dit voorjaar gaat De Andere Lees!club op dezelfde weg verder. Naast een klassieker bespreekt Lidewijde Paris een actuele roman die met een literair thema eraan is verbonden.

Uitgangspunt bij De Andere Lees!club is steeds ‘Hoe werkt literatuur?’ en dat in de breedst mogelijk zin van het woord. Waarom werden deze romans klassiek? Benaderen schrijvers bepaalde thema’s nu anders? En zo ja: hoe anders én waarom? Hoe werd én hoe word ik als lezer meegesleept? Waar gaat het boek eigenlijk écht over? Voorgrond- en achtergrondverhaal. Wat zijn de literaire technieken waarmee de schrijver zijn spel speelt?

In een gesprek met de zaal loopt Lidewijde Paris deze vragen af. Het is niet noodzakelijk de romans gelezen te hebben, maar het maakt de middag natuurlijk wel interessanter.

De Andere Lees!club begint met een klassiek thema: Het grote familieverhaal waarin verschillende generaties, al dan niet met geheimen, de revue passeren. Vaak tegen de achtergrond van een (dreigende) oorlog of een grote sociale of politieke verandering. Als klassieker kun je dan niet om De Buddenbrooksheen, Thomas Manns debuut uit 1901. Het volgt verschillende generaties van een koopmansgeslacht uit het Duitse Lübeck door de negentiende eeuw, een sleutelroman voor Manns eigen familie. Daartegenover staat een van de grootste bestsellers van de laatste jaren Nino Haratischwili Het achtste leven (voor Brilka) dat in de twintigste eeuw speelt, en acht generaties beschrijft uit Georgië, deel van de Sovjet Unie. Juist de niet klassieke vertelwijze maakte dit boek tot een unicum en een geheel ander epos dan Manns klassieker.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum