De Andere Lees!club – onder leiding van Lidewijde Paris

12 april 2017
| |

Twee goede en actuele romans naast elkaar lezen en daar met anderen over van gedachten wisselen onder leiding van Lidewijde Paris, als professionele lezer, dat is De Andere Lees!club. De romans worden in een context geplaatst van andere romans en het tijdsbeeld. Lidewijde bespreekt de literaire principes van de auteurs, de manier van vertellen en hoe er op effect wordt gespeeld. Of dat werkt, wordt met elkaar besproken. Het gaat dus niet om een gewone leesclub, maar om een college-achtige leesworkshop. Uiteraard kunt u op elk moment vragen stellen en met Lidewijde of elkaar in discussie gaan. U hoeft de boeken niet gelezen te hebben – de avond kan juist een uitnodiging zijn om te beginnen!

Vanavond spelen Swing Time van Zadie Smith en Het Smelt van Lize Spit de hoofdrol. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen? Hoe verschillend benaderen deze twee vrouwelijke auteurs de jeugd van hun vrouwelijke hoofdpersonen? De romans worden geplaatst in de context van onder meer Terug naar Oegstgeest  van Jan Wolkers en Mijn kamp van Karl Ove Knausgård. U mag ook zelf romans meenemen om in te brengen in het programma.

Over de spreker

Lidewijde Paris startte eind 2016 De Lees!ambassade met de publicatie van haar boek Hoe lees ik?. Na vijfentwintig jaar in het boekenvak als boekverkoper, interviewer, redacteur en uitgever keert ze terug naar haar passie: lezers op een onderhoudende en toegankelijke manier enthousiast maken voor literair lezen. Niet alleen lezen om het verhaal, maar ook op zoek naar de stille signalen en het verhaal tussen de regels. Na haar werk als recensent voor Opium Radio en haar keuzes van literair verhalen voor Vrij Nederland brengt ze nu haar ervaringen van De Literatuurfabriek, die ze al negen jaar met Frank van Doeselaar runt in Middelburg, naar Amsterdam in een speciale vorm.

Over Swing Time

Twee vriendinnen uit een arme wijk in Noord-Londen dromen ervan danseres te worden. Maar slechts een van hen heeft talent. Het andere meisje moet haar droom prijsgeven, maar zal zijdelings in de wereld van de dans blijven als persoonlijk assistente van een wereldberoemde popster – een bestaan vol glamour, maar altijd de glamour van anderen. De moeilijke relatie met haar moeder confronteert haar bovendien met allerlei vragen over haar afkomst. Wat hebben muziek, dans en persoonlijke ambitie met elkaar te maken? In hoeverre val je samen met de geschiedenis van je voorouders? En wanneer is een mens eigenlijk vrij?

Over Het Smelt

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Tickets

Normale prijs: €10 CJP, studenten- of stadspas: €7,50 

Tickets

Delen op

22,95
12,50
12,99
7,99
7,99
MINDBOOKSATH : athenaeum