De Andere Lees!club van Lidewijde Paris - Kamel Daoud & Stefan Hertmans

19 februari 2018
| |

In de Andere Lees!club, met Lidewijde Paris, staan op 19 februari, vanaf 20.00 bij De Nieuwe Liefde de boeken Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud en De bekeerlinge van Stefan Hertmans centraal.  

Het nieuwe seizoen van de leesworkshop De Andere Lees!club opent  met twee romans die ons laten nadenken over het verleden en het heden, over de rol en mogelijke invloed die literatuur kan spelen in het maatschappelijke debat. Naast de Algerijnse roman Moussa of de dood van een Arabier [fragment] van Kamel Daoud plaatst Lidewijde Paris de laatste roman van Stefan Hertmans De bekeerlinge [fragment].

Je kunt niet over Daouds boek praten zonder aandacht te schenken aan De vreemdeling van de Franse schrijver Albert Camus die werd geboren in Algerije. Beide boeken spelen in Algerije en Daouds boek is een reactie op dat van Camus maar vooral ook op de manier waarop De vreemdeling werd gelezen.

Hertmans blijft dichter bij huis. Hij schrijft over het Frankrijk waar hij zijn schrijfhuis heeft, maar trekt van daaruit lijnen naar het verre verleden. Hij gaat terug naar elfde eeuw waarin een katholiek meisje verliefd wordt op een joodse student, met hem vlucht en trouwt en zich bekeert. Als de Franse ridders met hun boeren gevolg op kruistocht gaan komt aan het vredige leven van de hoofdpersoon een einde.

De twee romans worden afwisselend besproken. Hoe zitten ze in elkaar? Wat voor literaire trucs en technieken maken het spannend, of interessant? Wat willen ze bereiken bij de lezer?

Het is handig de romans gelezen te hebben, of een ervan, maar noodzakelijk is het niet. De bijeenkomst kan ook uitnodigen om de twee romans te gaan lezen. Tijdens de bijeenkomst worden veel vragen aan het publiek gesteld en het publiek kan zelf alles vragen wat het wil weten.

Normale prijs: € 10,- CJP, studenten- of stadspas: € 7,50

Kaartje kopen

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum