De poëzie van Anne Sexton

19 november 2017 tot 19 november 2017
| | |

Zondag 19 november, vanaf 16.00 staat Anne Sexton centraal in De poëzie van - in De Nieuwe Liefde. Met poëzie van Anne Sexton voorgedragen door Marolijn van Heemstra en muziek van Ayanna Witter-Johnson. 

‘Ik ging The Complete Poems als een krijger te lijf’, zei theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra over haar kennismaking met de gedichten van Anne Sexton (1928-1974). Enige krijgshaftigheid is dan ook aanbevolen: het werk van Sexton, windt nergens doekjes om. ‘Poëzie moet pijn doen’, schreef de Amerikaanse dichteres die na een leven van strijd, dreigende gekte, angst en intens ervaren zelf op zeker moment besloot dat het genoeg was en een eind aan haar leven maakte. Haar biografie toont gelijkenissen met die van Sylvia Plath, maar Sexton werd eerder een boegbeeld van nieuwe poëzie en jong feminisme dan een slachtoffer.

Bijzondere muziek ook, deze middag: de Engelse celliste-singer-songwriter Ayanna Witter-Johnson, drie dagen daarvoor nog te gast in het Super Sonic Jazz Festival van Paradiso. Eclectische soul, met een warme stem en een prachtig instrument.

Ik moet voorgoed vergeten hoe het ene woord het andere 
uitkiest, het andere zin geeft, tot ik iets krijg 
dat ik had kunnen zeggen…maar niet zei.

Anne Sexton (vertaling Katelijne De Vuyst)

Marjolijn van Heemstra is schrijfster, journalist, poëet én theatermaker. Haar voorstellingen vormen een combinatie van deze verschillende disciplines. Haar werk zou je journalistiek of documentair theater kunnen noemen. Kleine onderzoekjes naar maatschappelijke fenomenen. ‘Hoe kom je tot het plegen van een aanslag?’, onderzocht ze bijvoorbeeld in de voorstelling Bommenneef, die ze voor het Ro Theater maakte.

Na haar studie Religiewetenschappen is Marjolijn de journalistiek ingegaan en heeft ze bekendheid gekregen door haar columns voor Trouw en NRC. Ook schrijft ze boeken en dichtbundels. Na een succesvolle schrijfworkshop bij Frascati Producties Amsterdam, begon ze haar carrière in het theater. Voor Frascati maakte ze een drieluik over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld: Family ’81, Mahabharata  en Garry Davis. Haar nieuwste boek En we noemen hem kreeg 5 sterren van NRC.

Ayanna Witter-Johnson is zangeres, songwriter en celliste en de definitie van eclectische soul, met een warm en intens geluid. Met haar klassieke scholing, in zowel compositie als de cello, begeeft ze zich even gemakkelijk in de jazz- en popwereld. Ze toerde met onder andere Anoushka Shankar (dochter van Ravi Shankar) en Britse jazzmuzikant Courtney Pine, ze componeerde voor het London Symphony Orchestra en wordt gedraaid op BBC Radio 1. In de herfst van 2017 wordt haar debuutalbum verwacht.

Koop hier uw kaartjes.

pro-mbooks1 : athenaeum