Tijd & Melancholie: muzikaal filosofische avond met Joke Hermsen (uitverkocht)

05 maart 2019
|

Dinsdag 5 maart (20.00) komen Fernando Lameirinhas, Mehmet Polat en Corrie van Binsbergen tezamen in De Nieuwe Liefde om de lezing van Joke J. Hermsen muzikaal te ondersteunen. Kaarten kosten €15. Dit evenement is uitverkocht!

N.B. Eerder publiceerden wij voor uit Rivieren keren nooit terug en verscheen er een recensie over Stil de tijd

Joke J. Hermsen stelt in deze muzikale lezing vragen over melancholie, liefde en tijd vanuit de kunst, de filosofie en de literatuur.

Aristoteles vroeg het zich al af: 'Hoe komt het dat alle mensen die uitzonderlijk zijn geweest in de wijsbegeerte, literatuur of kunsten, melancholici blijken te zijn?' De melancholie wordt invoelbaar gemaakt door de saudade van Fernando Lameirinhas, de hüzün van Mehmet Polat en de muzikale landschappen die Corrie van Binsbergen uit haar elektrische gitaar tovert.

Over de spreker

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Zij werd geboren in Middenmeer. Rond haar vierde levensjaar verhuisde het gezin naar de omgeving van Amsterdam, de stad die zij alleen nog voor enkele studiejaren in Parijs en lange schrijfsessies op het Franse platteland zou verlaten. Na haar studies letterkunde en filosofie was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van verscheidende Nederlandse universiteiten. Met haar man vertaalde zij Franse poëzie en filosofie, en kreeg zij twee kinderen.

Zij maakte tevens drie korte documentaires als ook een filosofische beeldessay. Naast haar schrijverschap is Hermsen mentor voor jonge kunstenaars en bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen (IAPH). Zij geeft veel lezingen over haar werk en over diverse filosofische en maatschappelijke kwesties. Bovendien geeft zij ook vijfdaagse filosofische cursussen in de Franse Bourgogne.

Over de muzikanten

Gitariste en componiste Corrie Van Binsbergen kreeg bekendheid met haar band Corrie en de Brokken. Ze is artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert, zoals Corrie en de Grote Brokken, met kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz en de serie Schrijvers in Concert, een verrassende combinatie van muziek en literatuur. Ze werkte samen met onder meer Remco Campert, Kees van Kooten en Dimitri Verhulst. In 1999 ontving Van Binsbergen de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs (jazz) en in 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie 'Bewezen kwaliteit'. 

Fernando Lameirinhas, begenadigd componist en tekstschrijver, en als meeslepend zanger en gitarist een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland. Lameirinhas’ uitgekristalliseerde stijl is een eigen kijk op de fado, vermengd met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop, hartstochtelijk, melancholiek en swingend. De saudade, het heimwee, is nooit ver weg, maar uiteindelijk is je huis in je hart.

Mehmet Polat is een vakkundige oed-speler, componist, ensembleleider en solist die inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, van modern tot jazz; hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Ottomaans klassieke muziekachtergrond. Via improvisatie, eigen composities en zijn blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet constant op zoek naar nieuwe muzikale paden en inspiratie.

pro-mbooks1 : athenaeum