Onze boekhandels zijn open! Kom langs of bestel telefonisch, via WhatsApp, per e-mail of via de webshop. #steunjeboekhandel, ook online

Van Aleppo en Damascus tot aan de polder

06 oktober 2019
| | | | |

Zondag zes oktober vanaf 16.00 organiseert De Nieuwe Liefde de vijfde editie van Expeditie poetry, ditmaal met Syrische literatuur! 

Tickets

Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te hoeven verlaten. We nemen je namelijk mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als onze persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

Als er iéts duidelijk wordt in de Expeditie Poetry-reeks, is het dat vele literaire tradities enorm aan verandering onderhevig zijn. Een sterk voorbeeld daarvan is de Syrische literatuur. Ontstaan in Aramese traditie, toenemend beïnvloed door de Arabische literatuur en inmiddels verspreid over de hele wereld in de pennen van vluchtelingen, is het een krachtig middel voor haar schrijvers om met taal en poëzie de band met hun achtergelaten land te behouden.

Wat kan de rol zijn van poëzie voor wie land en moedertaal heeft achtergelaten?

We praten er op deze vanavond over met onze gids en dichter Ghayath Almadhoun, gevlucht uit Syrië en vorig jaar als gastschrijver in Nederland. Hij leest voor uit eigen werk en vertelt over zijn band met de literatuur van het land dat hij verliet. Over de basis van de Syrische literatuur praten we met vertaalster en docente aan de Universiteit van Amsterdam, Djûke Poppinga. Ook luisteren we naar de poëzie van Syrische dichters zoals Nizan Qabbani, Ghadah Al-Samman en de in Parijs levende Syrische dichter Adonis, voorgelezen door een acteur.

Een voorbeeld van de ontroerende poëzie die we zullen ontdekken:

"De paden voor het reizen zijn open

Maar de weg naar Damascus is gesloten.’ Adnan Alaoda

‘Haar verdriet viel van het balkon en brak. Ze kreeg behoefte aan een nieuw verdriet. Toen ik met haar naar de markt ging, bleken de prijzen van verdriet onwaarschijnlijk hoog, dus adviseerde ik haar een tweedehands verdriet te kopen."

Ghayath Almadhoun

Meer sprekers worden nog aangekondigd, dus hou vooral deze pagina of het Facebook-event in de gaten!

Deze programmareeks wordt gemaakt door Mirjam van Hengel, auteur, redacteur en programmamaakster.

Delen op

18,45
20,99
pro-mbooks1 : athenaeum