Schrijvers op zondag: Philip Dröge

28 maart 2021
| |

Op initiatief van vijf Haarlemse boekhandels en Literair Haarlem voert Manon Duintjer een-op-eengesprekken met Haarlemse schrijvers in De Pletterij - en online te bekijken. Zondag 28 maart vanaf 16.00 gaat zij in gesprek met Philip Dröge over zijn nieuwe boek Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis.

In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische opa gehoord. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is twintig procent Aziatisch DNA in hem terechtgekomen?

Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording.

Moederstad is de intieme biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad. Het is een kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.

Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator op radio en televisie. Hij schreef onder anderen In de schaduw van Tambora en Moresnet.

Manon Duintjer (1969) is schrijver, schrijfdocent en journalist. Ze schreef onder andere de roman We zijn verdwaald en ontwikkelde het filosofiespel Nomizo. Als docent is Manon verbonden aan de Schrijversacademie en de Querido Academie. Zij interviewt regelmatig auteurs in het openbaar. Manon woont in Haarlem met haar man en twee kinderen.

Schrijvers op Zondag is een online initiatief van Athenaeum Boekhandels, Boekhandel Blokker, Bredero Boeken, De Vries | Van Stockum, Kennemer Boekhandel en Stichting Literair Haarlem in samenwerking met De Pletterij. De eerste aflevering was met Frénk van der Linden; die is nog terug te kijken. De tweede is met Jessica Durlacher.

De virtuele toegang is gratis - een bijdrage aan de kosten is welkom.

Delen op

24,99
12,99
pro-mbooks1 : athenaeum