Talkshow 'Wat is ons heilig?' over Grenzen

30 oktober 2016
| | |

Zondag 30 oktober organiseert de Pletterij, in samenwerking met Athenaeum Boekhandel, stadsdominee Tom de Haan en de Wereldkeuken de eerste talkshow in een serie onder de titel ‘Wat is ons heilig?’.

Aanvang: 15:00 uur (zaal open: 14:30 uur). Locatie: Pletterij, Debat en Cultuur, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem. Entree: € 3,00. Kaarten verkrijgbaar via www.pletterij.nl en aan de deur.

In deze eerste editie gaat het over ‘grenzen’, niet toevallig ook het thema van de Maand van de Geschiedenis.

De middag wordt geleid door Aart Mak (Kerk zonder Grenzen) en hij ontvangt vanaf 15.00 uur drie gasten, te weten: Hans Boutellier, schrijver van het boek Het seculiere experiment, F. Starik, dichter en oprichter van het dichterscollectief  ‘De eenzame uitvaart’ en Wilbert de Joode, contra-bassist en winnaar van de Buma- Boy Edgarprijs 2016.

Het Haarlemse cultuur- en debatpodium de Pletterij organiseert in het seizoen 2016-2017 op drie zondagmiddagen een talkshow met als titel ‘Wat is ons heilig?’. Tijdens deze talkshows wordt gekeken naar wat zingeving inhoudt vandaag de dag. Er lijken steeds meer nieuwe vormen van zingeving te komen, naast of in plaats van religie. Waarom gebeurt dat? Waar zijn mensen naar op zoek? En wie organiseren dat, welke ideeën/motivaties zitten daar achter? Waar komen alle vrijwilligers die dit op zich nemen vandaan en wat zijn hun drijfveren? En waarom moet alles tegenwoordig zinvol en succesvol zijn, waarom moet alles en iedereen lukken? Is het niet juist goed om te erkennen dat dingen niet altijd gaan zoals je had gehoopt? Zit zingeving juist niet ook in het erkennen (vieren!) van de imperfectie? En als het gaat om culturele diversiteit: is die bij zingeving universeel of juist divers? 

Hans Boutellier

In Het seculiere experiment analyseert Hans Boutellier, buitengewoon hoogleraar VU en directeur Verweij- Jonkers Instituut, hoe het christendom verdween uit het maatschappelijke leven. Ook de grote seculiere verhalen zijn uitgewerkt: de (sociale) wetenschap, het humanisme en ideologische stromingen. Een nieuw verlangen naar inspiratie komt op – in een veelkleurige netwerkmaatschappij die alle kanten op gaat. Maar waar komt de bezieling vandaan en hoe ziet die eruit?

F. Starik

Starik (1958) is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. In de periode 2010-2012 was hij de vierde stadsdichter van Amsterdam. Sinds 2002 coördineert Starik de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters van wisselende samenstelling die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt.

Wilbert de Joode

Wilbert de Joode, contrabassist en jazz- en improvisatiemusicus, won in 2016 de Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs. Inmiddels mag de Joode gezien worden als een van de grote specialisten op het gebied van de collectieve improvisatie en instant composing. Hoe gaat hij om met grenzen binnen de improvisatie? 

Aart Mak

Aart Mak is radiopredikant namens stichting Kerk zonder Grenzen en vaak te horen op Radio Bloemendaal. Hij wordt veel gevraagd voor uitvaarten bij mensen die zich op de rand van de kerk bevinden. Zijn ervaringen bundelde hij onlangs in het boek UitvaartWijzer. Ook het project Momentaal waar geestelijke begeleiding bij rouw en uitvaart te vinden is voor mensen die geen lid zijn van een kerk, is door hem opgezet.

Delen op

11,99
MINDBOOKSATH : athenaeum