The Story of Looking: gesprek met Mark Cousins & vertoning De jeugd van Ivan

06 november 2017
|

Op 6 november (19.00 uur) vindt in EYE de presentatie van Mark Cousins' nieuwste boek The Story of Looking plaats. Filmhistorica Helen Westerik gaat in gesprek met deze filmmaker en filmcriticus die bekendheid verwierf met zijn documentaireserie The Story of Film. Aansluitend wordt De jeugd van Ivan van Andrei Tarkovski vertoond.

In zijn boek The Story of Looking neemt filmmaker en schrijver Mark Cousins ons mee op een reis - in woord en beeld - door de geschiedenis van het kijken, door de eeuwen heen én in een mensenleven. Alle vormen van kijken tellen mee, van beroemde kunstwerken tot toeristische kiekjes, van stadsgezichten tot bioscoop, van wetenschap tot propaganda, van valse spiegels tot grote visionaire ideeën: kijken is construeren. Als je het boek hebt gelezen, zul je nooit meer dezelfde dingen zien. Mark Cousins verwierf bekendheid met zijn documentaireserie The Story of Film (2011), dat ook in boekvorm verscheen.

De jeugd van Ivan

(Andrei Tarkovski, 1962, 97 min, Russisch gespr., Nederlands ondert., 35mm uit de collectie van EYE)

Aansluitend wordt De jeugd van Ivan vertoond. Tarkovski’s speelfilmdebuut geeft een indringend beeld van kinderen in oorlogstijd en won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Ivans vader, moeder en jongere zusje zijn vermoord door Duitse soldaten. Verbitterd strijdt de jonge jongen met de partizanen tegen Hitlers troepen; hij blijkt uitzonderlijk dapper. Tarkovski schakelt tussen de traumatische realiteit van de Tweede Wereldoorlog en de rustige momenten van het familieleven voordat de oorlog begon. Een van de meest schokkende en onvergetelijke films over de impact van oorlog op kinderen.

Bestel uw kaarten op de website van EYE.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum