Hel en paradijs: Amsterdam en de Duitse exilleratuur

18 mei 2017
| |

18 mei vanaf 20.00 gaat Bettina Baltschev bij het Goethe-Institut in gesprek met Ewout van der Knaap. U bent van harte welkom!

Vanaf 1933 ontvluchtten veel Duitse schrijvers hun land vanwege het aan de macht gekomen nazisme, dat hun verbood hun werk te publiceren. Ze zochten hun toevlucht bij de pas opgerichte exiluitgeverijen Querido Verlag en Allert de Lange in Amsterdam. Daar werd hun werk uitgegeven en via diverse omwegen gedistribueerd. Klaus Mann, Joseph Roth, Vicki Baum en andere beroemde in ballingschap levende Duitse schrijvers bezochten om die reden vaak ook zelf de hoofdstad. Met een open blik loopt journaliste Bettina Baltschev door het huidige drukke Amsterdam, op zoek naar sporen van de exilliteratuur: de cafés waar schrijvers samenkwamen, de uitgeverijen en boekhandels die ze bezochten, de stad die ze zagen. Terwijl ze het literaire leven van toen beschrijft, komt ze op plaatsen waar het zich ook nu afspeelt. Naar aanleiding van de door Marc Wildschut vertaalde Nederlandse uitgave: Hel en paradijs. Amsterdam en de Duitse exilliteratuur is de auteur te gast in het Goethe-Institut.

N.B. Lees ook Jerker Spits' bespreking van het boek op Athenaeum.nl.

Over de sprekers

Bettina Baltschev (1973, Berlijn) studeerde cultuurwetenschappen, journalistiek en filosofie in Leipzig en Groningen. Ze is schrijver en redacteur bij ARD Radio en pendelt tussen Leipzig en haar tweede woonplaats Amsterdam.

Ewout van der Knaap (1965) is hoofddocent Duitse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij is opleidingscoördinator van het BA-programma Duitse taal en cultuur, tutor van de MA Talenonderwijs en Communicatie (Educatieve MA). Hij was fellow van het Centre of Excellence for University Teaching (2007) en te Aachen onderzoeksfellow van de Alexander von Humboldt-Stiftung (2005).

Tickets

Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis.

Locatie: Herengracht 470 Amsterdam.

Tickets

pro-mbooks1 : athenaeum