Het financiële regime

08 juni 2016
| |

Woensdag 8 juni, vanaf 20.00 bij het Goethe-Institut gaat econoom Joseph Vogl in gesprek met Ewald Engelen over zijn boek Het financiële regime.

Het financiële regime is een belangwekkend boek over de toenemende verstrengeling van economische en politieke macht die uitmondde in de financiële crisis. Voor iedereen die wil weten hoe het zo ver kon komen.
De groeiende macht van private ondernemingen ten opzichte van natiestaten lijkt een recent probleem, gevoed door alsmaar groeiende banken en multinationals.

In Het financiële regime plaatst Joseph Vogl deze trend echter in een systematisch en historisch perspectief. In deze geschiedenis is een belangrijke rol weggelegd voor Nederland, waar deze verwevenheid van macht volgens Vogl voor het eerst aan het licht kwam met de opkomst van de VOC. Inmiddels ontstaan steeds meer nieuwe vormen van soevereine macht die zich aan de sturing van de staat onttrekken. Het financiële regime werd al voor publicatie genomineerd voor de non-fictieprijs van de Leipziger Buchmesse.

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Woensdag 8 juni 2016, 20 uur
Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam 
toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis 
Voertaal: Engels 
Contact: 020 - 531 29 00 
 info@amsterdam.goethe.org

MINDBOOKSATH : athenaeum