Jerker Spits in gesprek met Jeroen van Kan

24 februari 2016
| | | |

Op woensdag 24 februari om 20.00 in het Goethe-Institut gaat Jerker Spits in gesprek met Jeroen van Kan over Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen.

Iedereen heeft een mening over Duitsland en Wikipedia-diep gaat onze kennis meestal nog wel, maar waar zijn de verbanden? Germanist Jerker Spits etaleert in 15 korte fenomenen waar de verbindingslijnen lopen die we niet automatisch hadden gezien. Van de mobiele telefoon van Merkel naar de Stasi, van de curryworst naar het Berlijn van nu, van de gebroeders Grimm naar Rammstein, van Bach naar Kraftwerk. Door die vele verbanden is dit de meest compacte en levendige geschiedenis van Duitsland die er is.

Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomenen vertelt in anekdotes en feiten hoe geweldig boeiend de Duitse cultuurgeschiedenis is, al tweeduizend jaar lang. Over de 'witworstgrens', Erich Honecker als jager, en hoe de kever van de nazi’s een auto voor hippies werd. Piet Paris tekende voor dit boek de 15 fenomenen op zijn fraai gestileerde wijze.

Jerker Spits (1977) is germanist en woonde in Berlijn en Wenen. Hij schreef en schrijft over Duitse literatuur, politiek en cultuur in Trouw,Filosofie en De Groene Amsterdammer.

Jeroen van Kan is journalist en auteur van Nederland – Een objectief zelfportret in 51 voorwerpen (samen met Wim Brands).

I.s.m. Uitgeverij G.A. van Oorschot.

Wanneeer: Woensdag 24 februari, 20 uur
Waar: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam 
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis 
Voertaal: Nederlands 
Contact: 020 - 531 29 00 of 
 [email protected]

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum