Nieuwe perspectieven op Europa

03 mei 2017
| | | |

In De passage naar Europa – Geschiedenis van een begin dringt Luuk van Middelaar door tot de meest ongrijpbare geschiedenis van onze tijd. Op meesterlijke wijze toont hij de motor van de Europese politieke ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar. Tegelijk vormt deze onvoltooide geschiedenis de excellente casus om het wezen van politiek bloot te leggen. De homo politicus is een tijdkunstenaar, die in het rumoer van de actualiteit de brug slaat tussen verleden en toekomst en zo van een moment een passage maakt. Ongekend is zijn gave om de lezer de stroom van de tijd te doen voelen. Met De passage naar Europa trapt Luuk van Middelaar de geschiedenis op haar staart. Een overdonderend verslag van de geboorte van Europa.

Ook Thomas Schmid heeft zich met zijn publicatie Europa ist tot, es lebe Europa! Eine Weltmacht muss sich neu erfinden over het beeld van Europa gebuigd. Terwijl Europa ooit gepaart ging met de hoop op een continent van vrede en welstand, lijkt het nu op een crisis. Schmid verklaart waarom de Europeeërs toch geen reden tot klaren hebben en pleit voor sommige veranderingen.

Over de sprekers

Luuk van Middelaar (1973) is filosoof en historicus. Hij studeerde in Groningen en Parijs. Sinds zijn debuut Politicide (1999), bekroond met de prestigieuze Prix de Paris, verwierf de 'toonaangevend politiek filosoof' een invloedrijke stem in het publieke debat, en leerde hij als politiek adviseur de Brusselse en Haagse politiek van binnenuit kennen.

Thomas Schmid (1945) is publicist en journalist uit Berlijn. Hij speelde een belangrijke rol in de studentenbeweging, schreef o.a. voor de Wochenpost en de FAZ en was hoofdredacteur en uitgever van de Welt-groep.

Ton Nijhuis is historicus, politicoloog en filosoof. Hij is sinds 2002 wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Tickets

Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis.

Locatie: Herengracht 470 Amsterdam. 

Tickets

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum