Sietse van der Hoek in gesprek met Tilmann Bünz

04 februari 2016
| | |

Op donderdag 4 februari om 20.00 in het Goethe-Institut gaat Sietse van der Hoek in gesprek met Tilmann Bünz over zijn boek Alles Klar. Hoe Duitsland weer hip werd in Nederland.

Op donderdag 4 februari om 20.00 in het Goethe-Institut gaat Sietse van der Hoek in gesprek met Tilmann Bünz over zijn boek Alles Klar. Hoe Duitsland weer hip werd in Nederland.

Alles klar. Hoe Duitsland weer hip werd in Nederland. Überhip zelfs.

Als veranderingen in taal maatgevend zijn voor veranderingen in de maatschappij, dan is Nederland aan het verduitsen. Nog niet zo heel lang geleden waren germanismen de kwalijkste van alle navolgingen uit vreemde talen, maar inmiddels zijn ze net zo salonfähig als die uit het Engels en Amerikaans. Deze Umwertung is zich ook op een groot aantal andere terreinen aan het voltrekken. Economisch en politiek uiteraard, maar ook op het vlak van moraal, mode en smaak, boodschappen doen, uitgaan, arbeidsorganisatie, voetbal en televisie. In veel opzichten is Duitsland, zijn de Duitsers (weer) navolgenswaard geworden in Nederland. Komt dat doordat Mutti Merkel in hoogsteigen persoon de bekroning van de Wende vertegenwoordigt? Komt het door de wonderbaarlijke opbloei en populariteit van Berlijn na de val van de Muur? Speelt misschien ook mee dat de Duitse toerist in Nederland anders is dan vroeger?

In Alles klar geeft Sietse van der Hoek van onze verduitsing een waaier aan schitterende voorbeelden, ruimschoots voorzien van pünktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot de emancipatie van het germanisme, het schijnbaar onverwoestbare imago van Duitse dingen en de eeuwige Rijnreis.

Sietse van der Hoek (1943) is journalist en schrijver. Hij werkte twintig jaar voor De Volkskrant en heeft tal van boeken op zijn naam staan. Zijn leven lang is hij gefascineerd door Duitsland, zijn geschiedenis en dingen van Duitse makelij. Lang voordat de stad booming werd, woonde Van der Hoek al in Berlijn.

Tilmann Bünz is auteur en correspondent voor de ARD o.a. werkzaam in Tokyo, Bangkok, Washington, Londen en Amsterdam. Bünz is auteur van de documentaire Die Niederländer – Unbekannte Nachbarn?
Momenteel werkt hij aan zijn boek Fünf Meter unter dem Meer – Niederlande für Anfänger.

I.s.m. Uitgeverij Balans en Genootschap Nederland Duitsland.

Wanneer: Donderdag 4 februari 2016, 20 uur
Waar: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam 
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis 
Voertaal: Nederlands 
Contact: 020 - 531 29 00 of 
 info@amsterdam.goethe.org

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum