Wir schaffen das! Wat de vluchtelingencrisis doet met de Duitse identiteit

26 mei 2016
| | | |

Donderdag 26 mei, vanaf 17.00 bij het Goethe-Institut gaat René Moerland in gesprek met Frank Vermeulen over diens boek Wir schaffen das! Wat de vluchtelingencrisis doet met de Duitse identiteit. U bent van harte welkom.

Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam 
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis 
Voertaal: Nederlands 
Contact: 020 - 531 29 00 of 
 info@amsterdam.goethe.org

De Europese vluchtelingencrisis dreigt in Duitsland de proporties aan te nemen van de grootst denkbare ramp. Het asielsysteem is ineengestort, net als het nieuwe Duitse zelfbeeld van ontspannen levensgenieters. De gastvrijheid van de Duitse 'Willkommenskultur' stuit op de grenzen van vreemdelingenhaat en racisme. Hoeveel komen er nog? Kan Duitsland dit aan? Wat betekent de komst van zo veel mensen met een totaal andere cultuur voor de eigen Duitse identiteit? Bezorgde burgers marcheren door de steden. Neonazi's terroriseren asielzoekers en steken hun huizen in brand. De rechts-populistische partij AfD bepleit het neerschieten van vluchtelingen aan de grens. En bondskanselier Angela Merkel mag dan in het buitenland geprezen worden om haar standvastige 'Wir schaffen das'-mentaliteit, maar in eigen land raakt zij geïsoleerd en zoekt zij de weg terug naar aanscherping van het asielbeleid.
Wir schaffen das! vertelt hoe de Duitsers in een halfjaar van optimistische globalisten veranderden in benauwde grensbewakers van de eigen identiteit.

Frank Vermeulen (1958) was van 2012 tot 2016 correspondent voorNRC Handelsblad in Berlijn.

René Moerland is chef van NRC Next.

Goethe-Institut Niederlande en Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag i.s.m. Uitgeverij Prometheus.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum