Frans Hals Lezing 2018: Dennis Weller en Kristien Hemmerechts

01 september 2018
| | | |

Zaterdagavond 1 september om 20.00 uur vindt in de Grote of St.-Bavokerk voor de tweede keer de Frans Hals Lezing plaats. Conservator Dennis Weller (USA) en auteur Kristien Hemmerechts verzorgen samen een tweeluik over de schilder, die op 1 september 1666 werd begraven in dezelfde kerk. Het eerste gedeelte zal bestaan uit een (populair)wetenschappelijke lezing, in het tweede deel van het programma hoort u een nieuw verhaal, geïnspireerd op een bekend werk van Frans Hals. Tickets voor de lezing à € 7,50 zijn verkrijgbaar via de website van het museum.

 

 

Dennis P. Weller is curator Northern European Art bij het North Carolina Museum of Art in Raleigh. Weller promoveerde op de Haarlemse schilder Jan Miense Molenaer en werkte o.a. in het Metropolitan Museum of Art in New York en voor The Burlington Magazine. Hij droeg bij aan diverse publicaties over kunstenaars uit de Gouden Eeuw en aan een onderzoek naar de aanwezigheid van het werk van Frans Hals in Amerika voor het Center for the History of Collecting, The Frick Collection, New York. De lezing van Dennis Weller is in het Engels. Een Nederlandse vertaling is beschikbaar.

Kristien Hemmerechts ensceneert speciaal voor de tweede Frans Hals Lezing een ontmoeting tussen de schilder en Jacobus Zaffius, een door hem geportretteerde katholieke geestelijke. Hemmerechts publiceerde vele romans, reisverhalen, verhalenbundels en essays. Naast het vervullen van docentschappen en gastdocentschappen aan diverse universiteiten, schrijft zij al jaren regelmatig recensies over Engelstalige literatuur voor Vlaamse en Nederlandse kranten. De lezing van Kristien Hemmerechts is in het Nederlands, een Engelse vertaling is beschikbaar.

Het programma van de avond: na een welkomstwoord van directeur Ann Demeester volgt de wetenschappelijke lezing van Dennis Weller, gevolgd door een muzikaal intermezzo. Kristien Hemmerechts sluit de avond af met haar verhaal. De Grote of St. Bavokerk is vanaf 19.30 uur open. Athenaeum Haarlem is aanwezig met een uitgebreide boekentafel.

 

 

MINDBOOKSATH : athenaeum