Antoinette Beumer in Het Dolhuys

19 april 2018
|

Op donderdag 19 april om 19.30 uur is Antoinette Beumer te gast in het Dolhuys. 

Kaarten voor het programma zijn te bestellen via Het Dolhuys. In het museumcafé is vanaf 17.30 uur voor €12,50 een maaltijd te verkrijgen. U wordt verzocht vooraf voor deze maaltijd te reserveren.

De avond staat in het teken van ‘Mijn vader is een vliegtuig’, de debuutroman van Antoinette Beumer. Hoe is het om op te groeien met een vader in een inrichting? Hoe beïnvloedt een ingewikkelde jeugd de rest van het volwassen leven? Beumer beantwoordt deze vragen in haar roman met ontluikende openheid.

Mijn vader is een vliegtuig schetst het leven van de veertigjarige, succesvolle Eva terwijl zij in een vrije val terechtkomt na het overlijden van haar moeder. Eva wordt steeds angstiger, verliest langzaam de grip op de werkelijkheid en gaat op zoek de oorsprong van haar angsten in haar jeugd. Die wordt gekenmerkt door het vertrek van haar vader, naar een psychiatrische inrichting, waar hij sindsdien verblijft. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.

De roman is autobiografisch geïnspireerd; de vader van Antoinette Beumer bracht meer dan dertig jaar door in een inrichting. Haar erfenis is het gevoel van onveiligheid in een omgeving die juist veilig had moeten zijn; het gezin waarin je opgroeit. Mijn vader is een vliegtuig is een roman over onverwerkte trauma’s, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.

Antoinette Beumer (1962) is regisseur bekend van films zoals De gelukkige huisvrouw (2010), Loft (2010), Jackie (2012) en Soof (2013). De Volkskrant geeft haar debuutroman vier sterren: “Fraaie, beeldende beschrijvingen… een mooi, maar ook een buitengewoon nuttig boek."

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum