Dolhuys op donderdag: 'Vals alarm' met Menno Oosterhoff

19 oktober 2017 tot 19 oktober 2017
| |

Donderdagavond 19 oktober is Menno Oosterhoff te gast in het Dolhuys. In zijn boek ‘Vals Alarm’ verweeft de psychiater zijn eigen verhaal – hij heeft al veertig jaar een dwangstoornis – met verhalen uit zijn praktijk. Het resultaat is een levendig, informatief en geestig portret van de dwangstoornis in al haar facetten.

In het museumcafé van Het Dolhuys is vanaf 17.30 uur voor slechts €15,00 een maaltijd te verkrijgen. Het programma start om 19.30 uur. U wordt verzocht vooraf te reserveren

Dwangstoornissen zijn een bekend fenomeen vanwege smetvrees en controledwang, maar er zijn veel meer, vaak intrigerende verschijningsvormen. Ongewenste voorstellingen van agressieve of seksuele aard, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, allergie voor onvolledigheid of eindeloos herhalen van zetten.

In het Dolhuys gaat Menno Oosterhoff in gesprek met onderzoeksjournalist Malou van Hintum. Samen maken zij de verschillende facetten van dwangneurosen bespreekbaar. Menno Oosterhoff is de eerste psychiater die zelf zo openhartig is over zijn eigen dwangstoornis. Opvallend is het hoofdstuk waarin zijn eigen vrouw beschrijft welke invloed zijn dwangstoornis op hun gezinsleven had. Menno Oosterhoff wil de bekendheid van de aandoening vergroten, om zo meer begrip te krijgen vanuit de maatschappij en de schaamte bij patiënten te verminderen.

Menno Oosterhof is (kinder- en jeugd)psychiater bij een grote GGZ instelling. Hij is initiatiefnemer van het OCD-netwerk, www.dwang.eu en schrijft columns in Medisch Contact over dwang, maar ook over andere thema’s uit de gezondheidszorg. In 2015 kreeg hij een eervolle vermelding bij de Psyche Mediaprijs voor zijn bevlogenheid.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum