Romein is niet in een dag gebouwd - in gesprek met Romein de Klerk

14 december 2017 tot 14 december 2017

Op donderdag 14 december om 19.30 uur is de 18-jarige Romein de Klerk te gast in Het Dolhuys. De depressie die hij twee jaar geleden doormaakte, vormde aanleiding tot het schrijven (en zelf uitgeven) van Romein is niet in een dag gebouwd. Kaarten voor het interview met Romein (à €10,00) zijn te bestellen via het museum. Voorafgaand aan het programma kunt u voor €15,00 dineren in het museumcafé.

 

Depressie bij jongeren komt steeds vaker voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna vier procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar er in 2016 last van heeft gehad. Een verdubbeling ten opzichte van het aantal gevallen in 2014. Ook Romein de Klerk kreeg, op zijn zestiende, te maken met depressie. 

"Op school was ik heel druk en deed ik grappig om maar te laten zien dat er niks aan de hand was. Maar als ik op de fiets stapte was dat helemaal anders", vertelde hij in de media. "Ik dacht altijd dat ik onverslaanbaar was. Ik had alles goed voor elkaar, kom uit een gezin met weinig problemen en ik heb genoeg vrienden. Dat onoverwinnelijke gevoel is heel fijn, tot het een keer tegenzit." 

Toen hij met depressie werd gediagnosticeerd, besloot Romein zijn ervaringen vast te leggen. Aanvankelijk voor zichzelf, maar later om ook andere jongeren te kunnen helpen. Als ik om mij heen kijk, zie ik namelijk veel mensen die tegen dezelfde zaken aanlopen, als waar ik tegenaan loop. Het resultaat is een boek waarin ik al mijn lessen verwerk. Het is een boek over een zoektocht naar passie, persoonlijkheid en de weg naar geluk. Want uiteindelijk zijn we volgens mij allemaal op zoek naar hetzelfde: een gelukkig en succesvol leven. Ik ben ervan overtuigd dat we deze zaken in eigen hand hebben als we de juiste weg maar volgen. In dit boek val ik, sta ik op en ga ik op zoek naar deze weg. Ik klim uit mijn dal en neem je mee in mijn zoektocht. Na het lezen van dit boek weet je wie ik ben, wat ik heb geleerd en hoe ik mijn weg voor me zie.“

Nu, twee jaar na zijn diepe dal, gaat het goed met Romein. "Maar ik denk niet meer dat ik onoverwinnelijk ben. Ik wilde me niet laten helpen, daar was ik te trots voor en dat voelde als opgeven. Uiteindelijk heb ik geleerd dat je pas opgeeft als je niks aan de depressie doet." 

Op donderdag 14 december neemt ook Karin Ekhart, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, deel aan het gesprek. Karin is momenteel werkzaam als praktijk ondersteuner huisarts GGZ.

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor € 15,00. Het programma start om 19.30 uur. U wordt verzocht vooraf te reserveren voor zowel diner als programma. Dit kan via de website van Het Dolhuys.

 

 

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum