'Wij zijn slim' met Suzanne Weusten

16 november 2017 tot 16 november 2017

Op donderdag 16 november om 19.30 uur is psycholoog Suzanne Weusten te gast in het Dolhuys. Ze gaat in gesprek over haar boek Wij zijn slim. Kaarten à €10,00 zijn te bestellen via het museum. Voorafgaand aan het programma kunt u voor €15,00 dineren in het museumcafé.

 

In Wij zijn slim onderzoekt Suzanne Weusten mentale uitglijders, variërend van kleine onschuldige versprekingen en geheugenfoutjes tot grote misgrepen met catastrofale gevolgen.

Hoe kan het gebeuren dat je vergeet je kind bij de crèche af te zetten? Waarom kun je zo vaak niet op een naam komen? Hoe kan een groep verstandige mensen een organisatie naar de rand van de afgrond leiden? Het ingenieuze en efficiënte menselijk denkvermogen heeft een keerzijde. Dezelfde mechanismes die ons leven makkelijker maken, die ons behendig door een wereld vol hindernissen gidsen, kunnen ons ook op een dwaalspoor brengen en ervoor zorgen dat we iets cruciaals over het hoofd zien en de verkeerde keuze maken.

Vanaf 2 november is het vierdelige tv-programma, gebaseerd op het onderzoek van Suzanne Weusten, Dat had je gedacht te zien op tv. Onder leiding van de bekende Vlaamse filosoof Johan Braeckman doet een groep van honderd vrijwilligers mee aan psychologische tests, die verschillende denkvalkuilen blootleggen. Van het 'bevestigingsvooroordeel' en cognitieve dissonantie tot het verloren kosten-effect. Braeckman laat zien hoe die denkpatronen ons op het verkeerde been kunnen zetten.

Suzanne Weusten (1953) is psycholoog en oprichter van De Denkacademie, het opleidingsinstituut van De Argumentenfabriek. Ze was hoofdredacteur van Psychologie Magazine en lid van de hoofdredactie van de Volkskrant. Eerder schreef ze Hoe we onszelf voor de gek houden en, samen met Kees Kraaijeveld, De gids voor helder denken, nooit meer de weg kwijt in je brein.

In het museumcafé is vanaf 17.30 uur een maaltijd te verkrijgen voor € 15,00. ‘In gesprek met’ start om 19.30 uur. U wordt verzocht vooraf te reserveren voor zowel diner als programma. Dit kan via de website van Het Dolhuys.

 

 

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum