Lezing Maaike Meijer, Hemelse mevrouw Frederike. Biografie Fritzi Harmsen van Beek

09 november 2018
| |

Vrijdag 9 november vanaf 20.00 zal Maaike Meijer een lezing houden over haar biografie Hemelse mevrouw Frederike. Biografie F. Harmsen van Beek (1927-2007). Je bent van harte welkom bij het Martyrium.

Toegang gratis, aanmelden via contact@hetmartyrium.nl of 020-6732092 (het aantal plaatsen is beperkt).

Over Hemelse mevrouw Frederike. Biografie van F. Harmsen van Beek

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming - 'Fritzi' werd lang afgeschilderd als spilzieke 'flodderdiva'. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.

Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure.

Lees een fragment op Athenaeum.nl.

Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze onder meer de veelgeprezen biografie van Vasalis (2011). In 2015 werkte ze mee aan Stoeten ritseldingen, het schrijversprentenboek over F. Harmsen van Beek.

MINDBOOKSATH : athenaeum