Roxane van Iperen in gesprek met Willy Lindwer

30 januari 2020
| |

Donderdag 30 januari om 19.30 zullen Roxane van Iperen ('t Hooge Nest) en Willy Lindwer (Wolf en Ryfka) met elkaar in gesprek gaan bij boekhandel Het Martyrium. Inloop om 19.00.

Deze avond is volgereserveerd.

Over 't Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Lees hier een fragment uit Roxane van Iperens ('t Hooge Nest), onze boekverkopersbespreking en Joni Zwart over haar Engelse vertaling van het boek.

Over Wolf en Ryfka

Wolf en Ryfka vertelt het meeslepende verhaal van een verloren Joodse cultuur in Oost-Europa en over Amsterdam als toevluchtsoord. Een groot deel van de familie van filmer en auteur Willy Lindwer werd in Oekraïne met de kogel vermoord, een ander deel kwam om in de gaskamers van Auschwitz. Zijn verhaal en zijn ervaringen van na de oorlog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van zijn Oost-Europees-Joodse familie.

De Jodenvervolging in Nederland wordt geassocieerd met nazivernietigingskampen en gaskamers. Van de grote Joodse leefgemeenschappen en de moord op de Joden in Oost-Europa weten we veel minder. Het heet tegenwoordig ‘Shoah door kogels’. Die begon ruimschoots voordat de gaskamers hun vernietigende werk aanvingen. Toen in West-Europa de deportaties begonnen, waren in Oost-Europa al meer dan een miljoen Joden door kogels vermoord.

De lange afscheidsbrief van Willy Lindwers opa Wolf, geschreven in het Jiddisj tijdens de onderduik in Varsseveld, waarin hij verhaalt over de lotgevallen van de familie en het Joodse volk, en de recente, onthutsende vondsten in Oekraïne op de plaats waar zijn oma Ryfka werd vermoord, deden hem besluiten het verhaal van Wolf en Ryfka te reconstrueren en daarmee zijn eigen familiegeschiedenis te ontdekken. Deze kroniek verbindt de beide Shoahs aan één familie, een ontroerend testament dat samenkomt bij zijn Amsterdams-Joodse familie.

Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) is documentairefilmer, fotograaf en auteur. Hij studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam. Lindwer verwierf internationale bekendheid met onder andere De laatste zeven maanden van Anne Frank. Hij heeft veel films en een aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging op zijn naam staan en ontving voor zijn werk diverse prijzen, waaronder een internationale Emmy Award en een Gouden Kalf. Hij woont tegenwoordig met zijn vrouw in Jeruzalem.

‘Schitterend, schrijnend, aangrijpend. Mooi hoe de schrijver op zijn eigen filmwerk terugkomt, heel zinvol.’ Guus Luijters

pro-mbooks1 : athenaeum