Jan Brokken komt naar de Vermaning in Haarlem (vol)

26 mei 2024
| |

Dit evenement is verplaatst naar de Kennemer Boekhandel. Kom naar de Vermaning (Doopsgezinde Kerk) in Haarlem op zondag 26 mei om 15.00 voor het interview met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De ontdekking van Holland. Waarom kwamen er zoveel kunstenaars naar Volendam en wat heeft hotel Spaander daarmee te maken? 

Kaarten zijn € 12,50 en kunnen besteld worden via [email protected].

  

Over De ontdekking van Holland

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Werk van hem wordt in twintig talen vertaald, van Duits en Deens tot Chinees en Russisch. Vier van zijn boeken zijn verfilmd. Met Baltische zielen schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met De vergelding kantelde hij het beeld van een dorp tijdens de oorlog. In het huis van de dichter en Mijn kleine waanzin behoren tot zijn aangrijpendste boeken, met De tuinen van Buitenzorg en De kampschilders beschreef hij aan de hand van zijn familiegeschiedenis het einde van het koloniale tijdperk. In zijn nieuwste boek, De ontdekking van Holland, beschrijft hij een vergeten (kunst)geschiedenis met Volendam als stralend middelpunt. In 2023 is Jan Brokken de Gouden Ganzenveer toegekend voor zijn ‘ontzagwekkend brede oeuvre’. 

De middag wordt georganiseerd door de Vijf van Kennemerland: Boekhandel Blokker, Boekhandel De Vries Van Stockum, Bredero Boeken, de Kennemer Boekhandel en Athenaeum Boekhandel Haarlem. Boekhandelaar Arno Koek van Boekhandel Blokker in Heemstede interviewt Jan Brokken.

pro-mbooks1 : athenaeum